Nosztalgia- és retrójáratok szeptemberben

Hagyományosan szeptember végéig tart a fővárosi nosztalgiaszezon: az elmúlt évek rendszeres nosztalgiaközlekedésének eredményeként a menetrend szerint közlekedő nosztalgiajáratok a főváros őszi programkínálatának részévé váltak. Közleményünk bemutatja a szeptemberi nosztalgiakínálatot.

Szombatonként a világ 10 legszebb villamosvonala közé választott 2-es villamos vonalán az N2-es nosztalgiavillamosról csodálhatjuk meg a világörökségi helyszínként is számon tartott Duna-partot, amely nappal és éjszaka is egyedülálló látványt kínál.

Vasárnaponként az N19-es nosztalgiavillamossal utazva a budai rakpartról gyönyörködhetünk a pesti oldal panorámájában és a budai történelmi fürdők műemlék épületeiben; a villamos a Deák Ferenc térről indul, majd a Szent Gellért tértől a 19-es villamos vonalán halad a Katinyi mártírok parkjáig.

Szeptemberben is minden vasárnap a nosztalgiavillamosok mellett a Deák Ferenc térről indulva körjáratként viszi az érdeklődőket az N109-es nosztalgiabusz a Deák Ferenc tér–Erzsébet tér–Budai felső rakpart–Margit híd–Nyugati tér–Bajcsy-Zsilinszky út–Deák Ferenc tér útvonalon. A vonalon az IK180-as csuklós nosztalgiabusz mellett az IK630-as kabrió busszal is találkozhatunk: a 37 fő utazására is alkalmas, nyitott utastérrel rendelkező autóbusz a múltban is a legnépszerűbb városnéző buszok közé tartozott, ugyanis zavartalanul gyönyörködhetnek a fővárosi látványosságokban az ezzel utazók.

A korábbi években megszokott járművek mellett új, úgynevezett „retró” járatok is indultak az idei szezonban, amelyek normál díjszabással vehetők igénybe.

  • Rendszeres retró járat közlekedik szeptemberben is minden szombaton és vasárnap R158 jelzéssel a Széll Kálmán tér és a zugligeti Libegő között. A járaton a BKV múzeumi jelleggel felújított Ikarus 260-as és Ikarus 415-ös típusú autóbusza közlekedik. Augusztus 31-én, szombaton – a BKV éjszakai libegőzés rendezvényéhez kapcsolódóan – az R158-as retró autóbusz 18 óráig a megszokott menetrendje szerint óránként, azt követően pedig a rendezvény végéig sűrűbb követéssel, 12-20 percenként viszi az érdeklődőket. Zugligetből az utolsó járat 3:00-kor indul vissza a Széll Kálmán térre.
  • R47-es jelzéssel retró villamos közlekedik a Deák Ferenc térről Budafok, Városház térre, augusztus 31-én a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál programjaihoz csatlakozva, szeptember 21-én pedig a BKV Budafok kocsiszínben tartandó nyílt napja kapcsán, mely utóbbi napon külön, fotósok számára indított pótkocsis nosztalgiavillamossal is készül a BKK a közlekedésbarátoknak. Ezzel kapcsolatban részleteket a BKK honlapján, illetve Facebook-oldalán olvashatnak hamarosan.
  • Retró autóbuszjárattal emlékezhetnek a közlekedésbarátok az egykori 3-as buszra szeptember 7-én, szombaton a Móricz Zsigmond körtér és Nagytétény, ipartelep között, a mai 33-as autóbusz útvonalán közlekedve.
  • Retró trolibuszjárat közlekedik szeptember 14-én R74-es jelzéssel a 74-es trolibusz útvonalán: a legendás szovjet gyártmány ZIU-9-es trolibusz a vonal meghatározó típusa volt évtizedeken keresztül.

A nosztalgia és retró járatok közlekedéséről további információk a BKK nosztalgia aloldalán érhetők el: https://www.bkk.hu/nosztalgia/.