Népművelők seregszemléje a Klauzálban

Nem az első alkalom, hogy országos program helyszínéül szolgál a Klauzál Ház, amelynek tevékenysége egyre ismertebb és elfogadottabb nemcsak a környéken élő nagyközönség körében, hanem a közművelődési szakmán belül is. Ezt számos országos felkérés, szakmai pályázatokon elnyert díjak bizonyítják, és ebbe a sorba illeszkedik egy nagyon fontos esemény, a Magyar Népművelők Egyesületének 39. Vándorgyűlése, amelynek a Klauzál Ház lesz a gazdája májusban. Gazdik Istvánnal, a művelődési központ igazgatójával beszélgettünk.

– Hogy készülnek erre a nagyszabású eseményre?
– Ez az országos rendezvény a közművelődési szakma háromnapos konferenciája, amelynek helyszínt biztosítani és kísérő programokat szervezni nagyon-nagy megtiszteltetés. Már gondolkodunk azon, hogyan mutassuk be a csodaszép és gazdag kulturális élettel rendelkező Budafok-Tétényt a vándorgyűlés résztvevőinek. Nagy lelkesedéssel tervezzük a program összeállítását, amelyben a gasztronómiára és a borkultúrára szeretnénk fókuszálni, de szándékunkban áll vendégeinkkel megismertetni azt a sokszínű közművelődési feladatellátást, amely a XXII. kerületet jellemzi, amelyre méltán lehet büszke Budafok-Tétény.

– Hogy telt a covid utáni első év?
– Szerencsére a mi drága, tisztelt közönségünk gyorsan visszatalált hozzánk, és az esetek többségében sikerült telt házas programokat produkálnunk: gondolok itt a Tavaszi Művészeti Fesztiválra, vagy a többi zenei, színházi és képzőművészeti eseményre. Újításaink is voltak, ezek közül a kisgyermekes anyukák számára indított és igen sikeresen működő Babafok színteret emelném ki.

– Ebben az energiaválságos helyzetben is tudják biztosítani a kikapcsolódás és szórakozás lehetőségét a kerületieknek?
– A válság persze minket is sújt, de a fenntartó önkormányzat kultúrapártoló hozzáállásának köszönhetően intézményrendszerünk működik, az üzemelés feltételei biztosítottak, sőt fejlesztésekre is lehetőségünk nyílik, tehát előre menekülünk. Ezt óriási eredménynek tartom. Több energiamegtakarítást célzó beruházás zajlott, illetve zajlik most is: a Klauzál Házban minden egyes világítótestet LED-esre cseréltek, és épült egy hőszivattyú is. Mi magunk úgy igyekszünk takarékoskodni, hogy látogatóink ezt ne érezzék meg. A házban csoportosítjuk a programokat, a Magdolna Udvar áprilisig nem fogad látogatókat, a Cziffra Színtér pedig helyet ad a jelenleg zárva tartó Szelmann Ház programjainak is.

Tamás Angéla