Napsugár és termékeny föld

„Boraink a nyári napsugarat, az aranyló fürtöket és a termékeny földet rejtik palackba.” Ezzel a mottóval várja vendégeit a Borkő utcai Katona Borház, a december negyedikei Pincejárat egyik kiemelt helyszíne. De nemcsak a mottóval, hanem finomabbnál finomabb nedűkkel, ízletes sajttálakkal és nyolcfordulós, izgalmas csapatjátékkal, vetélkedővel csábítja az érdeklődőket.

Minden hónap első szombatján megnyílnak Budafok pincéi, köztük a Katona Borház Borkő utcai kóstolópincéje is. A borozást és pincesétákat igényes, mindig az adott hónap tematikájához kapcsolódó kulturális programok színesítik.

– December első szombatján a mi pincénk is megnyitja kapuit, negyedik éve veszünk részt a Pincejárat programsorozatban, szinte alapító tagok vagyunk – mondta Katona Zsófia, az alapító-tulajdonos Katona Ferenc lánya, aki a rendezvényekért felel a családi vállalkozásban. – Mindig igyekszünk akciókkal készülni, kedvezményesen vásárolhatnak borainkból a Pincejárat vendégei, sajttálakkal, kvízzel egybekötött vetélkedővel színesítjük a borkóstoló programunkat.

Amikor az idei szüretről érdeklődöm, Zsófia elégedetten számol be arról, hogy kiváló minőségű szőlőtermést takarítottak be.

– Nem panaszkodom, nagyon szép termést tudtunk szüretelni, a minőség osztályon felüli, a mennyiség lehetett volna kicsit jobb is, mert az időjárás olykor-olykor kibabrált velünk. De a nyár meleg volt, szépen sütött a nap, magas a szőlő cukorfoka.

Katonáék szőlőbirtokaira, a Balaton déli partjára is bőven jutott a napsütésből.

– Egészen pontosan Balatonbogláron és annak tíz kilométeres körzetében terülnek el a dűlőink, 43 hektáron – mondta Zsófia. – Széles a palettánk, tizenöt szőlőfajtával dolgozunk, 70 százalékban fehér szőlőt termesztünk, Chardonnay-t, de van Sauvignon Blanc, Semillon – ami elég ritka itthon –, Irsai Olivér, muskotályos fajták, Zenit, zöld veltelini, Királylányka, rajnai rizling, szürkebarát… És azért kék szőlőből – Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos, Pinot Noir – is rendelkezünk harminc hektárral.

Már zúg a fejem a finomabbnál finomabb szőlőfajták neveitől, ezért inkább felteszek egy laikushoz méltó kérdést: ha le akarna nyűgözni engem a Katona Borház egy olyan nedűvel, amitől – jó értelemben véve – a falnak mennék, akkor vajon mivel kínálna meg?

– Amire a legbüszkébbek vagyunk, hiszen nemzetközi versenyeken is aranyérmet kapott, az egy Chardonnay lenne a fehérek közül, egy 2018-as évjáratú, fahordós remek, a vörösből pedig egy Cabernet Sauvignon-Franc házasítás. Amúgy rozéban is utazunk, általában Cabernet Sauvignonból szoktunk rozét készíteni, ami szintén viszonylag ritkaság, de Pinot Noir-Kékfrankossal is dolgozunk. Szeretjük a provence-i, mediterránabb jellegű, úgymond harapható rozékat.

Hát, az embernek már a kínálatot hallgatva is megjön a kedve egy adventi pincejárathoz Katonáéknál!

Ch. Gáll András

Nyitóképen: Katona Ferenc és Katona Zsófia