Muzsikás vacsora a Záborszky Pincében

Berdisz Tamás Arany Dobverő díjas zenész volt a vendége az áprilisi Budafoki Pincejárat Gasztrotalkshow műsorának a Záborszky Pincében. A beszélgetést zenés köszöntés előzte meg, mivel a művész a napokban ünnepelte ötvenedik születésnapját.

A talkshow háziasszonya Salamon Judit, a Bornegyed projekt vezetője volt, aki a zenészt az életéről, a munkájáról és az ételek iránt érzett szenvedélyéről kérdezte. A beszélgetés végén Révész József mesterszakács ételkölteményét kóstolhatták meg a vendégek egy pohár finom bor társaságában. A születésnapi dallamok után meghatódva gondolt vissza Berdisz Tamás az elmúlt ötven évre, és idézte fel a legfontosabb mérföldköveket az életében: „Zenészcsaládba születettem, és már kiskoromban minden játékot, tárgyat hangszernek használtam. Hatévesen kezdtem el zongorázni, majd tizenhárom évesen ütős hangszereken kezdtem el zenélni. A Pécsi Zeneművészeti Szakiskolában találkoztam először a jazz-zel, ami azóta is meghatározó szerepet játszik az életemben.”

Berdisz Tamás sok formációban zenél. Arra a kérdésre, hogy mi alapján választja ki, hogy kivel fog együtt játszani, a következőt válaszolta: „Rájöttem, hogy nekem a közös zenéléshez baráti légkörre, jó hangulatra van szükségem. Volt olyan eset, hogy tökéletesen szólt a zene, de mi mégsem pendültünk egy húron.” A beszélgetés közben ismert jazzmuzsikák csendültek fel a Borkatakomba zenekarának közreműködésével, aminek most Tamás is tagja volt három szám erejéig. „Szerencsésnek érzem magamat, hogy azt mondhatom, nem dolgozni, hanem játszani megyek. Nagyon sok embert láttam körülöttem gyorsan kiégni, mert ők nem így gondolkodtak. Szenvedélyesen szeretek zenélni, és minden fellépés örömöt okoz.” A muzsikálás mellett fontos szerepet játszik az életében a tanítás is, amit szintén nagy lelkesedéssel végez, többek között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. „A tanításban is inkább a minőségre, nem a mennyiségre törekszem, csak néhány diákot vállalok, hogy a legtöbbet tudjam átadni a tudásomból.”

A beszélgetés végén Salamon Judit rákérdezett a következő időszak terveire is. „Szeretném az előttem álló éveket is aktívan élni és minél többet zenélni.” Révész József mesterszakács chili con carne mézes-mázas barbecue oldalassal lepte meg a vendégeket. Berdisz Tamás imád főzni és finom ételeket kóstolni, így a szakács által elkészített különleges vacsorát kíváncsian ízlelte. „Rendszeresen szoktam otthon főzni, ami ugyanolyan alkotómunka, mint a zenélés. A feleségem vegetáriánus, így a családon belüli igényeket össze kell hangolnom a különböző hozzávalókkal, néha nagy kihívás.” A finom étel mellé különleges bort is felszolgáltak a vendégeknek.

Viszkocsil Dóra