Muzsika, pezsgő és jókedv

A szeptember első hétvégéjén megrendezett fesztivált minden évben megelőzi egy komolyzenei hangverseny, és utána egy pezsgős koccintás annak örömére, hogy három napon át ismét lehetőség nyílik a kerületben a találkozásokra, a felhőtlen szórakozásra, ingyenes koncerteken való részvételre. A 34. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál előestéjén a hagyományoknak megfelelően a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) adott koncertet a Klauzál Házban.

A meghívottakat, kiemelten Tóth Endre országgyűlési képviselőt, Hajas Ervin korábbi polgármestert, testvérvárosaink, Barót, Bonn és Mezőkaszony delegációit, Kovács Tibor rendőr alezredest, kerületünk rendőrkapitányát, díszpolgárokat, megjelent önkormányzati képviselőket, nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek vezetőit Karsay Ferenc köszöntötte. A polgármester köszönetet mondott a kerületi borászoknak, stratégiai partnereknek, támogatóknak és a budafoki művészeti élet képviselőinek, valamint a jegyző és aljegyző asszonyoknak, alpolgármestereknek is, hogy elfogadták a meghívást.

– Szükség van-e tűzijátékra, nagyszabású, látványos, szórakoztató programokra, koncertekre? Végső soron szükség van-e ünnepekre? – tette fel a kérdést a kerület vezetője, majd egy Démokritosznak tulajdonított gondolatot idézve – „Az élet ünnepnapok nélkül hosszú út vendégfogadó nélkül” – a következőket mondta:

– A mi utunkon a démokritoszi vendégfogadó a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál. Nem kevesebbet ünneplünk ilyenkor, mint hogy olyan városban élhetünk, melynek századokra visszanyúló borászati és pezsgőkészítési hagyománya, mindig megújuló művészeti élete és egymást támogató közösségei vannak. Létezhet persze vendégfogadó zene nélkül is, de azért jobb helyeken szól a muzsika.

Ez történt csütörtökön a vendégfogadó Klauzál Házban is a BDZ jóvoltából, mikor Karsay Ferenc polgármester és a BDZ karmestere, Hollerung Gábor ügyvezető zeneigazgató pezsgős koccintása után felcsendültek Richard Charles Rodgers musicaléből A muzsika hangjai.

A változatos zenéket felvonultató, remek hangulatú hangverseny további részében is igen szórakoztató, könnyed művek hangzottak el. A szólókkal tűzdelt filmzenék és musicalrészletek (Keresztapa, Csillagok háborúja, Rózsaszín párduc, Jurassic Park, Hegedűs a háztetőn) mellett hallhattunk latin zenét, tangót és keringőt, ráadásszámként pedig Brahms V. Magyar táncát.

Tamás Angéla (Városházi Híradó)