Muzsika elektromos bőgővel

A Budafoki Pincejárat vendégeként adott koncertet augusztus elsején a Swing a la Django a Törley Pezsgőmanufaktúra átriumában. A négyes felállásban játszó banda (harmonika, klarinét, gitár és bőgő) nagy sikert aratott autentikus swingmuzsikájával.

A  Lombos Pál alapította és vezette hattagú zenekar missziója, hogy a műfajteremtő gitáros, Django Reinhardt által képviselt és megálmodott stílust megismertesse a hazai közönséggel is. Lombos Pál, aki évekig nagybőgőzött a Budafoki Dohnányi Zenekarban (BDZ), amely együttesből több zenész is játszik a Swing a la Djangóban, ma már elsősorban elektromos bőgőt használ, saját zenekaraiban játszik és azok életét szervezi.

– Milyen lehetőségek adódtak/adódnak a muzsikálásra?

– Előre dolgoztunk, készültünk arra, hogy amint lehet, közteres koncerteket csinálunk. Beszereztem egy aggregátort, hangfalakból, erősítőből stb. összeraktunk egy szállítható szettet és felkerestem Kozma Orsit, aki sűrűn énekel velünk, valamint Sárközi Lajos hegedűst a Virtuózokból, hogy benne lennének-e egy ilyen rendhagyó koncertezésben. Kínáltunk egy olyan „csomagot”, amelyben a Swing a la Django hat tagjából három-három muzsikál Orsival vagy Lajossal, így mindenki dolgozhatott egy kicsit. Budapest két önkormányzatától összesen negyvennégy megbízást kaptunk, és ez kitartott július elejéig.

– Sok érdeklődőt vonzott a program?

– Rengetegen vágytak már az élő zenére. Tele voltak az ablakok, erkélyek és a lakótelepi házak közötti tér is, ahol műsorunkon bossa nova, tangó, autentikus francia swing szerepelt a Macskafogó egyik betétdalával és az A csitári hegyek alatt című népdallal kiegészítve. Most, hogy 500 fő alatti rendezvényeken meg tudunk jelenni, könnyebb a helyzetünk. A kis zenekarok mozgékonyabbak, nekünk is jól áll a naptárunk, két-három fellépésünk van hetente. Augusztus 6-án nagykoncertünk lesz a Budapest Jazz Clubban, nemrégiben pedig a Városmajori Szabadtéri Színpadon az operaénekeseket kísérve Mozart-átiratokat játszottunk. Július végén tartottunk Keszthelyen elektroswing koncertet egy dj-vel, de sok helyre megyünk az országban. A Köszönjük, Magyarország! című pályázaton három finanszírozott koncert lehetőségét nyertük el. A program keretében már zenéltünk Békéscsabán és Kiskunfélegyházán, a harmadik helyszín pedig Budapest XVI. kerületében lesz.

(Tamás Angéla)