Művésztanár a Pezsgő téren

Muzsikájával teljesen elvarázsolta a Pezsgő tér közönségét a Váczi Eszter & Quartet és a Bujtor Balázs vezette vonósnégyes a borfesztivál második napján.

– Ritkán adatik meg, hogy nemcsak a lemezfelvételnél, de koncerten is közreműködnek a vonósok. Játékukkal egészen más magasságokba helyezik a zenénket – készített fel a ránk váró, megszokottól eltérő jazzhangversenyre Váczi Eszter. A jazz-ének tanszakon művész-tanárként diplomázó énekesnő a Szörp nevű acid-jazz formációban találkozott Gátos Ivánnal, akivel 2002-ben megalapította a quartetet, amelyben ennyi év alatt csak a dobos változott: Mike Zsolt helyébe Gyenge Lajos lépett. A Szörpben talált rá Geszti Péter, valamint Dés László, és velük a gyors karriert befutó Jazz+Az együttes.
– Húsz év kihagyás után, 2020. január 17-én újra koncertet ad a Jazz+Az. Mi változott meg az eltelt két évtized alatt?
– Behumi Dóri, Kozma Orsi és én fiatal lányként csöppentünk a produkcióba, de ma már mindannyian megfelelő szakmai tapasztalattal és tudással rendelkezünk. A formáció fennállásának két évtizede alatt „csak” végrehajtottuk a kapott feladatokat, most viszont Geszti Péter partnerként kezel bennünket, kikéri a véleményünket. Nagyon várom ezt a nagyszínpadi koncertet, mert én, aki a jazz világából jöttem és oda is tértem vissza, a műfajból adódóan többnyire kisebb, intimebb helyeken lépek fel. Időnként azért arénás fellépésre is nyílik lehetőségem, mint Dés László születésnapján vagy Zoránnal duót énekelve.
– Nehéz lesz újrakezdeni?
– Ez a produkció ugyan nagy kimaradásokat tudhat magáénak, de az évek alatt a dalok itt-ott felcsendültek. A baráti kapcsolat sem szakadt meg köztünk, és szakmailag is kötődünk egymáshoz. Nemegyszer énekelünk is egymás koncertjein.
– Magyar szövegű saját szerzeményeiket négy nagylemez „őrzi”, és ezek mindegyikén szerepel néhány Váczi Eszter-dal is.
– Már régen nem énekelek angol nyelvű jazzt, mert az volt a vágyam, hogy a saját utamon járjak. A szövegeket én jegyzem, és néha zenét is írok. A számok többségét azonban Gátos Iván (billentyű) és Schneider Zoltán (gitár) szerezte, a kedvenc dalomat pedig Gátos Bálintnak (basszusgitár) köszönhetem. Ehhez francia nyelvű szöveget írtam, és olyan szerencse ért minket a lemezfelvételkor, hogy Edouard Baer, aki éppen Magyarországon forgatott (az Asterix negyedik részét – a szerk.), felénekelte velem 
a dalt duóban. (Tamás Angéla)