Modern zene klasszikus gitárra

A Zene világnapját ünnepelve az elmúlt héten több zenei programon is részt vehetett Budafok-Tétény muzsikát kedvelő közönsége. A világhírű amerikai hegedűművész és karmester, Yehudi Menuhin kezdeményezésére 1975-ben jeles nappá nyilvánított október elsején az ELTE kollégiumában a Klauzál Gitár Band játszott, a budatétényi művelődési központban a babákat a Gardrób Művészeti Csoport szoktatta a klasszikus zenéhez, míg Hegedűs Endre és a Somogyi Vonósnégyes pénteken, Juhász Anikó és vendégei vasárnap adtak koncertet.

John William Duarte születésének 100. évfordulója alkalmából Juhász Anikó gitárművész az angol zeneszerzőre emlékezve állította össze az est programját, amelyben az elhangzott zeneművek között a brit szerző életének jelentősebb eseményeibe is beavatta hallgatóit.

Az előadóművész bevezetésképpen elmondta, hogy Duarte, aki fiatalkorában olyan emberek társaságában trombitált, illetve nagybőgőzött, mint Coleman Hawkins vagy Django Reinhardt, csak később fordult a klasszikus gitár felé. A kamaraműveiről is ismert szerző ezt követően százötvennél több darabot írt gitárra és lantra, és átiratait is szívesen játsszák a zenészek, ahogyan ő is.

A koncerten szólógitár produkcióban elhangzott többek között tizenhat népdalfeldolgozás és a három tételből álló Madarak szvit. Duarte kedvenc műve, az angol versek szövegére komponált Öt csendes dal Bodrogi Éva énekművész, a négytételes Un petit jazz című darab Klimászné Varga Zsófia fuvolaművész közreműködésével nyújtott felejthetetlen élményt.

A kerületben élő Juhász Anikó, akinek gitárjátékát nemrégiben a borfesztivál Művész utcájában is hallhattuk, szívesen muzsikál más művészekkel párt alkotva, ahogy a Rosa Eterna duóban Klimászné Varga Zsófiával, a zene ünnepén több helyszínen is a Barefoot Musicians nevet viselő, kortárs zenét játszó nemzetközi csapat alapító tagjával, Bodrogi Évával vagy Horváth Misi blues-szájharmonikással.
(A zene világnapján adott koncert a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósult meg.).

(Tamás Angéla)