Mint a mogyorófavirág?

A Pincejárat 2023-ban megrendezett tehetségkutató versenyének győztese a Folkontinent zenekar, amely együttes fődíjasként koncertet ad a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A nem mindennapi stílusban játszó rockzenekar a népdal ősi erejét és mondanivalóját közvetíti a közönségnek szombaton 17 órától a Borudvarban.

– Totó (Csékey Tamás, basszusgitár – a szerk.) és Ádám (Udvarhelyi Ádám, gitár – a szerk.) már általános iskolás koruk óta barátok. Mindketten sóskútiak, ahogy a dobosunk, Kovács Ákos is. A zenekar minden tagjának van zenei előélete, és a zenélés mellett mind a négyen dolgozunk is – mutatta be 2021-ben alakult együttesüket Markó Mónika.

Az együttes finom megjelenésű, szép hangú énekese elárulta, hogy több tehetségkutatón részt vettek már, az Éter plusz – Tehetségre hangolva versenyen elnyerték a ’legjobb gitáros’ és a ’legjobb énekes’ címet, de a Pincejárat tehetségkutatójának fődíja, az, hogy ilyen nagyszabású rendezvényen koncertezhetnek, egyedülálló siker a számukra.

A zsűri nagyon elégedett volt a Folkontinent húszperces előadásával, Miller Zoltán színész, énekes a produkciójuk értékelésekor például úgy fogalmazott, hogy a magyar népzenét ilyen izgalmas feldolgozásban még nem hallotta senkitől. És, hogy mitől különleges a zenéjük?

– Magyar népdalok köré írunk saját zenét. Dalainkban a rock, a jazz, a blues, sőt, néha a pop elemei is feltűnnek, de a népdal szép, autentikus dallamvezetését érintetlenül hagyjuk. A kevésbé ismert népdalokat dolgozzuk fel, mert szeretnénk, ha mások is észrevennék, hogy nem csak az Érik a szőlő létezik, hiszen óriási kincsből válogathatunk. Legtöbbször én viszem a fiúknak azokat a népdalokat, amelyek már napok óta motoszkálnak a fejemben, és úgy érzem, foglalkoznunk kell velük. A közös ötletelés és munka eredményeként azután a magyar népzene legősibb formáját, a népdalt saját zenei világunkba helyezzük, ezáltal válik a zenénk egyedivé – mondta el a dalok születésének körülményeit Markó Mónika, akitől azt is megtudtuk, hogy saját szerzeményeikből álló, egyórás programmal készülnek a borfesztiválra, amelyre a közönség számára egy meglepetést is tartogatnak.

Tamás Angéla