Mindenhol hallatja a hangját

Húszéves korától szinkronizál, közel harminc évig tagja volt a Madách Színháznak, a Szűz és a szörny rendezője, a Red Bull Pilvaker állandó arca, a Moziverzum csatornahangja és még hosszan sorolhatnánk, mi mindennel foglalkozik örömmel Kautzky Armand. A Jászai Mari-díjas színművészt január utolsó napján a Klauzál Ház színpadán láthattuk Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátékában. 

– Hogy érzi magát Sípos Lajos szerepében?

– A dolog érdekessége, hogy amikor néhány évtizede a Madách Színházhoz szerződtem, szinte az első szerepemet Az üvegcipőben kaptam. Akkor a fiatal szerelmes férfit, Császár Pált játszottam Szirtes Tamás rendezésében és olyan nagyszerű partnerekkel, mint Piros Ildikó, Békés Itala, Zenthe Ferenc, Lőte Attila vagy az idősebb főszereplőt, az asztalost alakító Huszti Péter. Azóta eltelt harminc év, és én „érett” lettem Sípos Lajos műbútorasztalos szerepére. Molnárt játszani mindig csodálatos, de így különösen, hogy visszaemlékszem Huszti játékára, a hangjára, a mozdulataira és hangsúlyaira.

– Rengeteg színházban játszanak Molnár Ferenc-darabot, több mint kilencvenöt éve Az üvegcipőt is. Mi lehet az oka, hogy ennyi év alatt semmit sem vesztettek népszerűségükből a nagyszerű író művei?

– Molnár Ferenc nagyon érdekes témákhoz nyúlt, művei ironikusak és rendkívül szellemesek. Írói sármja, bája, kedvessége időtállóvá teszi, munkáit nem lehet megunni. Fergeteges humorral írt, a nyelvezete, gondolkodásmódja és stílusa annyira egyedi, hogy őt nemigen lehet modernizálni, így a mi előadásunk is „klasszikus”.

– Játszott a Machbetben, a Fizikusokban, közel nyolcszázszor a Macskákban, olyan kiváló színészeknek kölcsönözte a hangját, mint Tom Cruise vagy Pierce Brosnan, aki a Mamma Mia! című filmben is Kautzky Armand. Melyik terület miért kedves a szívének? 

– Pályafutásom alatt talán arra vagyok a legbüszkébb, hogy soha nem ragadtam le egyetlen műfajnál vagy a szinkronnál sem. A sokszínűséget szeretem, így nyitott vagyok az újdonságokra. Fiatalon a My Fair Ladyben Higgins professzor szerepére vágytam, és megadatott, Szolnokon az operett is megtalál A régi nyár című előadásban. A Lóvá tett lovagokban Ferdinándot, Navarra királyát játszom, február végén pedig bemutatjuk a Nikola Tesla – Végtelen energia című zenés darabot a RaM Colosseumban. Március 15-re, A szavak forradalmára (Pilvaker) is készülök már, mert az Arénában én képviselem a klasszikus versmondást.

(Tamás Angéla)