Minden nap értéket adunk

Nagyszabású programsorozattal készül az országos megnyitó helyszínéül szolgáló Klauzál Gábor Művelődési Központ az idei Kultúrházak éjjel-nappal elnevezésű háromnapos rendezvényre. A budatétényi kulturális centrum olyan tervvel pályázott a Magyar Népművelők Egyesülete által tizennégy évvel ezelőtt útjára indított eseménysorozatra, amelyet a zsűri a „Fővárosi kerület, Pest megyei város” kategóriában a legjobbnak talált.

– A helyi értékek köré szervezett nyitóesemény ötletgazdája Gazdik István igazgató, aki fontosnak tartja, hogy a kultúra helyi képviselői a Klauzál Ház mindennapjaiban is megjelenjenek. Február 14-re olyan előadókat, művészeket hívtunk, akik velünk élnek, illetve Budafok-Tétényhez kötődnek, és olyan programokat szerveztünk, amelyek között mindenki találhat a maga számára érdekeset, szórakoztatót – válaszolta érdeklődésünkre a ház kommunikációjával foglalkozó Szatmári Éva.

Az országosan kiemelt rendezvény megnyitóján Budai Ilona Kossuth-díjas népdalénekes, Simkó-Várnagy Mihály csellista és a Kis Nádasdy tánccsoport ad műsort délután fél kettőtől. A továbbiakban a Budafoki Pincejárat szervezői szerencsekerékkel megerősített játékot szerveznek, az Artér Képzőművészeti Egyesület művészei farsangi kézműves-foglalkozást tartanak, Csobán András festőművész a helyszínen fest, és Appel Péter borász bemutatja szőlészeti relikviáit. A délután folyamán bort, pezsgőt, valamint süteményt is kóstolhatnak a látogatók, a nap „házigazdája” pedig Artúr, a kulturátor, akit ezen a napon életnagyságban is megismerhetünk.

Szatmári Éva elmondta, hogy a 17 órakor kezdődő farsangi zenés műsorban opera-, operett- és musicalrészletek hangzanak el, este hét órakor Werner Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar ad hangversenyt, a nap záróakkordjaként pedig a Latin Combo Duó várja a kubai ritmusra vágyó, szerelmes közönséget a Valentin-nap jegyében.

A Klauzál Ház a nyitórendezvényen túl is több nívós programra invitál bennünket. Szombaton délután két órától a Vén Emil Galériában látható tárlathoz kapcsolódóan Japán csodálatos világából kaphatunk ízelítőt, vasárnap délelőtt Farkasházi Réka és a Tintanyúl, este pedig a Budafok Big Band és vendégei várják az érdeklődőket.

(Tamás Angéla)