?Milyen az ősz maguknál, édes??

Ady Endre halálának századik évfordulójára emlékezünk idén. A centenárium alkalmából kiírt, a Dézsmaház utcai Radóczy Mária Galériában felidézett képzőművészeti pályázat is a költő sorait idézte fel, az alkotóknak ugyanis az őszi tematikájú Ady-versek nyomán kellett dolgozniuk. A kiállítást szeptember 28-án nyitották meg a Budatétényi Polgári Kör ünnepi programsorozatán, a XVII. Szent Mihály-napokon.

– A kiállítás mottóját Máriával közösen, az Ady-évfordulóra utalva találtuk ki. A pályázatot fél éve írtuk ki, de ilyen sok jelentkezőre talán még mi magunk, a szervezők sem számítottunk – kezdte a megnyitóbeszédet Tóth Melinda, a Budatétényi Polgári Kör elnöke. – Harminc pályázó nevezett, akik között akadt olyan művész is, aki éppen az utolsó pillanatban lett kész az alkotásával.

Festmények, fotósorozatok, sőt, még madarakká formált újságpapírszobrok is kikerültek a galéria falaira és a posztamensekre, és hiába ahány művész, annyiféle technika, a közös nevező, vagyis az ősz meleg árnyalatú hűvössége mindegyik alkotást áthatotta. A pályázók életkora – mint azt a Radóczy-kiállítások törzsvendégei megszokhatták – igencsak változó volt, mondhatni, három generáció képviseletében.

A galériában nemcsak a vizuális, a képző-, de az előadó-művészet fogalma sem ismeretlen, hiszen ezen a megnyitón is zenés produkció varázsolta el a nézőket. Juhász Anikó gitáron, Horváth Mihály szájharmonikán muzsikált. Lázár Csaba Kazinczy-díjas színművész is ellátogatott a kiállításra, Ady Endre Milyen az ősz? című költeményét szavalta el a hallgatóságnak.

A kiállítással – és Adyval – kapcsolatos kérdésekre egyaránt választ kaphatott a vendégsereg, Bartos Mihály hely- és művészettörténész előadása ugyanis a költő munkásságát elemezte.

– Adyn ennyi év után sem fogott az idő, életműve a mai napig friss, aktuális, és hatalmas jelentőséggel bír. Az ősz gondolata soha nem állt messze tőle, a legismertebb szavai talán éppen a Párisban járt az ősz kezdősorai. A „Párisba tegnap beszökött az ősz, Szent Mihály útján suhant nesztelen” sorokat ma este, Szent Mihály napján még aktuális is említeni.

A megnyitót követően a pályázók a szponzorok által felajánlott ajándékokat vehették át, többek között az önkormányzat – a testületet Szepesfalvy Anna alpolgármester képviselte – felajánlását is. (Gáll Anna)