Merengés és poézis a Borligetben

A Gabó Acoustique nem először lépett fel a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon, és ahogy a közönség reakciójából lemértük, borítékolható, hogy nem utoljára. Az ínyencek és a könnyedebb melódiákat kedvelő hallgatók is megkapták a duótól azt, amiért leültek a Borligetben.

Már messziről megismerem Gabót, aki – neve ellenére – nem fiú, hanem lány, szőke és lendületes, mondhatnám Rejtővel, hogy szőke ciklon, pedig inkább poétikus és merengő az előadásmódja, semmint lehengerlő.
Nem először szerepel a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon Jónás Gabriella és Horváth Albert, azaz Albi, a Gabó Acoustique duó másik fele 2019-ben már felléptek nálunk, és emlékszem is rájuk, hogyne emlékeznék, megérintett az a fajta acid jazz, amivel meglepték a budafoki publikumot.
Hogy mi az acid jazz? Amerikai gospelalapú zene, R&B beütéssel, itt-ott funk- és soulelemekkel.
– Ami legjobban megmaradt bennem a 2019-es fellépésünkből, az az, hogy rettenetesen meleg volt, nem úgy, mint most – húzza össze magán a kabátkáját, miközben beszélgetünk a Városháza mellett felállított színpadnál, a Borligetnél. – És nemcsak a hőmérsékletre értem, hanem a hangulatra is, mert remekül éreztük magunkat, és ahogy visszaemlékszem, a közönségünk is. Mi úgy vagyunk Albival, hogy megpróbáljuk átadni a hallgatóságnak azt a hangulatot, ami éppen bennünk van.
Ha már Albi: a duó billentyűse 2020-ban kiérdemelte az Év Fiatal Jazz-zenésze díjat, szóval nem akárki a hazai jazz-szcénában.
– 2014-ben alakult meg a Gabó Acoustique, akkor egy gitáros barátommal társultam, akit később a Junior Prima díjas billentyűs, Balogh Tamás váltott. Aztán amikor Tomi kiment külföldre, akkor lépett be Albi, és azóta együtt zenélünk – mondja a kazincbarcikai születésű énekesnő, akitől a vendéglátózás sem áll távol, hiszen a nyáron felléptek Albival a Balti-tengeren cirkáló üdülőhajón.
(Zárójeles megjegyzés: a történelem talán legvirtuózabb zongoraművésze, a Budafokhoz ezer szállal kötődő Cziffra György is vendéglátózott a negyvenes–ötvenes években…)
És lassan elkezdődik a koncert, felforrósodik a hangulat a hűvöskés ősz eleji estében. Amikor Beyoncé- és Stevie Wonder-számok is felhangzanak, fel-felkapja a fejét a hallgatóság értőbb része. Gabóék úgy állították össze a koncert programját, hogy legyenek benne könnyedebb, fülbemászó, adott esetben jól ismert számok, amelyek magukkal ragadják a publikumot.
No és persze az sem árt a hangulatnak, hogy szinte valamennyi néző-hallgató kezében ott a borospohár.
Végtére is egy pezsgő- és borfesztiválon vagyunk…

Ch. Gáll András