Megidézték Joey DeFrancescót

A jazz vájt fülű szerelmeseinek igazi csemege volt a Premecz Mátyás Organ Trio koncertje a Borliget szombat esti programjában. A Hammond orgona nem tartozik a műfaj leggyakoribb, legtöbbet használt hangszerei közé, de Matyi ujjai és lába alatt szinte életre kelt ez az instrumentum. És hogy a közönség is élvezte a produkciót, azt az is jelezte, hogy néhány rajongó táncra perdült…

– Szomorú aktualitása van ennek a ma esti előadásnak – mondta Premecz Mátyás az előadás befejeztével, amikor beszédbe elegyedtünk a szegedi születésű fiatalemberrel. – Zenei példaképem, a Hammond orgona mestere, Joey DeFrancesco egy hete hunyt el, betölthetetlen űrt hagyva maga után.

Nos, ha úgy tetszik, ez a színvonalas koncert méltó megemlékezés volt az 51 éves korában eltávozott jazzmuzsikusról.

A trió amúgy fantasztikus összhangban játszott, pedig a gitáros beugró volt, ellenben Badics Márk, a dobos Matyi állandó zenekarának, a Kéknyúlnak oszlopos tagja.

– Jazzt játszunk, olykor funkelemekkel – magyarázta Matyi, akivel pillanatok alatt megtaláltuk a közös hangot, de nemcsak mi, hanem a közönségből többen is. Egy úr például meghívta az orgonistát az egyik szomszédos standhoz egy pohárka badacsonyi szürkebarátra, amit a zenész egyszerűen nem utasíthatott vissza.

Amúgy nem kérdés, hogy a Premecz Mátyás Organ Trio által játszott jazz kevésbé populáris, mint például a Budafok Big Band swingje, de minimum annyira értékes. Amint azonban elkapja az ember a fonalat, úgy van vele, hogy reggelig hallgatná.

Erre sajnos nem volt mód, fél tizenegy tájban véget ért az előadás. Így legalább tudtunk beszélgetni Matyival, és meg tudtuk kérdezni, szoktak-e fellépni külföldön.

– Ha a Székelyföldet külföldnek tekintjük, akkor igen, rendszeresen fellépünk Csíkszeredában, és életem párját, kisgyermekem édesanyját is ott találtam meg – osztott meg velünk egy izgalmas életrajzi adatot a művész, aki a legendás Rhoda Scotthoz hasonlóan lerúgta a cipőt a bal lábáról, mert úgy érzékenyebben tudja kezelni a Hammond pedálját…

Sajnos arról is szót kellett ejtenünk, hogy a világjárvány alatt és után rájárt a rúd az előadóművészekre, most pedig, a gazdasági válság idején egyre kevesebb helyről kapnak meghívást, ahogy azt még pénteken Gabó, azaz Jónás Gabriella is elmondta lapunknak.

Még szerencse, hogy a Budafoki Pezsgő Bornapok egyike a kevés kivételnek.

Ch. Gáll András