Meghittség és szépség

Hatvannál több színpadi alakítás, közel nyolcvan játék- és tévéfilm, valamint kitüntetések sora szegélyezi Udvaros Dorottya színészi pályafutását. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas művész Mégis szép című műsorával szerez örömöt és egy meghitt estét a Klauzál Ház közönségének december 19-én.

Az előadáson felcsendülnek majd Cseh Tamás, Leonard Cohen, Cole Porter és Kamondy Ági dalai, és hallhatunk szövegeket Térey János, Lőrinczy Attila, Bartis Attila, Nádas Péter és Závada Pál tollából is.

Udvaros Dorottyával előadói estjéről, színpadi és filmszerepeiről beszélgettünk. 

– Hogyan született meg a Mégis szép című előadói est?

– A felkérésnek eleget téve Vörös Róbert rendező barátommal kortárs szerzők műveiből és néhány életemet meghatározó szereprészletből összeállítottunk egy műsort a Rózsavölgyi Szalon megnyitójára. A műsor szerkesztésénél a nézővel való meghitt együttlétre törekedtünk. Ez hét évvel ezelőtt történt. Azóta kissé átalakult és ma is formálódik picit, ahogy én is változom, így nincs is két egyforma előadás, a személyessége és meghittsége azonban állandó.

– A Nemzeti Színházban ősszel bemutatott Rocco és fívérei után újabb nagy feladat várta az anyaszínházban: decembertől Orbán Bélánét alakítja a Macskajátékban. Jól érzi magát ebben a szerepben?

– Ez az első közös munkám Szász Jánossal, akivel izgalmas a próbafolyamat, mert nagyon nyitott és türelmes, kíváncsian figyel és szerencsére igen jó a humora. Számomra minden egyes szerep egy-egy új felfedezés önmagamról és azokról a játszótársaimról is, akikkel korábban már más darabokban együtt szerepeltünk.

– Több világhírű színésszel dolgozott már együtt, így Glenn Close-sal, Marcello Mastroiannival és Klaus Maria Brandauerrel is, akivel nemrég ismét együtt forgatott, de egy-egy tévésorozatban is láthatjuk.

– A Zárójelentés című filmben Brandauer játssza S doktort, a feleség szerepére pedig engem kért fel Szabó István (Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendező, érdemes és kiváló művész – a szerk.). Nagy megtiszteltetés, hogy rám gondolva írta meg ezt a szerepet. A játékfilmek mellett szívesen szerepelek jó tévésorozatokban is. A Társasjáték és a Terápia után legutóbb A mi kis falunk negyedik szériáján dolgoztunk, amelyben szintén remek színészkollégákkal játszhatom együtt.

(Tamás Angéla)