Máté Péter-slágerek a Karthagótól

Máté Péter in Rock! címmel különleges lemez jelent meg a Karthago együttes feldolgozásában, és már Mahasz-listavezető – újságolta örömmel a kerületünkben élő Szigeti Ferenc, a zenekar frontembere.

Meglepő, hogy egy kemény rockot játszó együttes a lírai számairól is ismert zeneszerző-énekes dalaival jelentkezik, méghozzá külön albummal! Nos, a Karthago a nyár közepére időzítette meglepetését, most már hozzájuthatunk a híres Máté-művek egyedi feldolgozásához. De honnan jött az ötlet a különleges lemezre? – kérdeztük Szigeti Ferenctől.

– Több mint négy évtizedes munkásságunk elismeréseként tavaly állami kitüntetésben, Máté Péter-díjban részesültünk, ez a legrangosabb díj a könnyűzenei világban – válaszolta. – Ennek átvétele után született meg az ötlet a fejemben, hogy egy teljes nagylemeznyi dal feldolgozásával tisztelegjünk Péter kivételes életműve és hatalmas zenei öröksége előtt. További plusz „löketet” adott a tényleges kivitelezéshez, hogy 1979-ben a Karthago közösen dolgozott két Máté Péter jegyezte LP-n, együtt vettünk részt különböző zenés tévéműsorok felvételein, pár évvel később pedig őt kértük fel a Requiem című dalunk nagyzenekari áthangszerelésére, amivel aztán meg is nyertük az 1983-as Villachi Nemzetközi Táncdalfesztivált.

Az évek közös munkája során baráti kapcsolat alakult ki a legendás zeneszerző-énekes és a zenekar tagjai között, ezáltal – Szigeti szerint – sokkal személyesebbé vált a mostani lemezük, amelyen tizenhárom számot dolgoztak át, persze vérbelien „karthagássá”.

– Annak ellenére, hogy természetesen a mi stílusunk is erősen érvényesül a lemezen, Máté Péter örökzöld slágereihez a legnagyobb tisztelettel, dallam- és szöveghűen igyekeztünk nyúlni – folytatta. – Ezzel az is volt a célunk, hogy a mai fiatalokhoz még közelebb hozzuk a szenzációs zenész munkásságát. Hatalmas örömmel tölt el mindannyiunkat, hogy a megjelenést követően azonnal az első helyen nyitottunk a Mahasz Top 40-es listán!

(temesi)