Márton-nap a Seybold-Garab Pincében

Ezt a hangulatos budafoki utcát már jól ismerik a budapestiek, akik a szokásos havi Pincejárat alkalmával évek óta bekukkantanak a Seybold–Garab Pincébe jóféle borok vagy finom falatok kedvéért. A Péter-Pál utcában megbúvó hangulatos föld alatti világot Garab Gábor és családja teremtette meg jó másfél évtizeddel ezelőtt. A mostani találkozás a borbarátokkal november 6-án Márton-nap és az újbor jegyében telik.

Ki gondolná, hogy itt egykor gumiraktár, műhely volt? Rengeteg munka előzte meg a 2005-ös nyitást, míg a helyiség vendéglátásra alkalmassá vált. A régi vendéglátós családból származó Garab Gábor azonban meglátta benne a lehetőséget, és azóta közkedveltté tette pincéjét. A pincejáratoknak is a kezdetektől aktív részese.

– Remek kezdeményezésnek, fantasztikus lehetőségnek tartjuk, hogy a nem itt élők megismerjék a kerület csodáit – mondta. – A kisebb pincészeteknek, mint amilyenek mi vagyunk, igazán jó alkalom ez a bemutatkozásra. Nem egy Pincejárat után visszatértek a vendégek hozzánk, annyira megtetszett nekik a környezet, a helyiség hangulata. Sőt, ennek köszönhetően céges bulikat, esküvőket is tartottak nálunk.

– Nem túl nagy a pince, „befér” ide konyha, hogy egy népes társaságot ellássanak étellel?

– Tálaló konyhánk van, nem itt főzünk, igaz, innen nem is túl messze. Csak rendezvényeken vagyunk nyitva, például a pezsgő- és bor-, illetve gesztenyefesztivál idején, de tartunk disznótorost, Márton-napi libavacsorát, adventi ünnepséget, borkóstolókat. Nyolcvan fő kényelmesen elfér a pincénkben, de akár a dupláját is ki tudjuk szolgálni.

– Az ismert járványhelyzet miatt mi mondható el a szezonról, hogyan sikerült?

– A májusi nyitás óta nem lehet ok a panaszra, a forgalmi kiesést igyekeztünk pótolni. Például legutóbb az október eleji gesztenyefesztivál is telt házas volt nálunk. Remélem, a november 6-i Pincejárat is jól sikerül, a jó hangulat ugyanis garantált, mint ahogy a finom falatok és az újbor is. A menü libamellcsíkok erdei gombákkal, vargányamártással és rösztiburgonyával lesz. A zenét a Bajor Bőrnadrágos Band szolgáltatja sramlimuzsikával délután négytől késő estig. S ezzel még nincs vége a libanapoknak, november 12-én is várjuk a regisztrált vendégeket Márton-nap alkalmából libatöpörtővel, tárkonyos libaragulevessel, sült libacombbal, párolt káposztával és pirított burgonyával. A lakoma közben és után legalább nyolcféle újbort kínálunk. Több mint tíz éve mindig jól sikerülnek libanapjaink, sajnos tavaly elmaradt, ezért is nagyon várjuk már újra a találkozást régi és új vendégeinkkel.

Temesi László