Londonban fújhat a budafoki trombitás

A Müpa háromnapos jazzünnepén Szalóky Balázs trombitás elnyerte a londoni jazzszentély, vagyis a 606 Club meghívását.

A 13. alkalommal megrendezett, jazztehetségeket felvonultató börzén kilenc, fiatal zenészekből álló zenekar kapott bemutatkozási lehetőséget, köztük a 2018-ban alakult Szalóky Group is. A hattagú formáció (Szalóky Balázs – trombita, Raboczki Balázs – szaxofon, Gálffy Gergely – gitár, Farkas Zsolt – zongora, Maros Rudolf – bőgő és Müller Tamás – dob) saját szerzeményekből összeállított, egyórás műsoráról a hazai és nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri minden tagja egybehangzóan kedvezően nyilatkozott.

– Sokat jelent nekünk a Müpa-ban kapott pozitív visszajelzés. Jólesett, hogy a tapasztalt szakemberek szerint profi produkciót mutattunk be, komplett műsort adtunk, amelyben jól passzoltak egymáshoz a számok – válaszolt az értékelésre vonatkozó kérdésünkre a zenekar vezetője, Szalóky Balázs, aki azt is elárulta, hogy első alkalommal álltak színpadra olyan zenei összeállítással, amelynek minden darabja saját szerzemény.

A trombitás elmondta: nem versenyre készültek, inkább remek lehetőségnek tartották a tehetségkutatót. Örültek, hogy jó koncertteremben játszhatnak, és bemutathatják Raboczki Balázs, Gálffy Gergely, valamint Farkas Zsolt műveit nemcsak a zsűrinek, de a közönségnek is.

A 2008-ban indított sorozat célja, hogy továbbtanulási lehetőséghez, lemezfelvételhez és koncertturnéhoz segítse a magyar jazzutánpótlást. A Jazz Showcase előadói február második hétvégéjén adtak koncerteket a Müpa két hangulatos helyszínén, a Zászlótérben, illetve az Átriumban, az egyenként egyórás produkciókat pedig a komoly szakmai zsűri értékelte. Steve Ruby zeneművész, a 606 Club vezetője Szalóky Balázs trombitásnak ítélte oda és adta át különdíját.

– Nagyon nagy megtiszteltetés a meghívás. Decemberre szól, ezért még nem tudom, kikkel fogok együtt zenélni, de az biztos, hogy egy ottani, angol zenekarral játszom majd a jó hírű londoni klubban.

(Tamás Angéla)