Libasült a Borkő utcában

A Várszegi Pincészet idestova három éve csatlakozott a Pincejárat programsorozatához, a vállalkozás a kerület fontos gasztronómiai központjává kezdi kinőni magát. A koronavírus-járvány természetesen gondot okozott a fiatal vállalkozónak, Várszegi Viktornak, de velünk együtt ő is bízik benne, hogy a negyedik hullám már az utolsó lesz. És ettől függetlenül, a hét végén, szombaton a Pincejárat keretében várja vendégeit a Várszegi Borbár a Borkő utca és a Nagytétényi út sarkán.

– Örömmel veszünk részt a Pincejáraton minden hónap első szombatján, de nemcsak most, ősszel, hanem egész évben, egy nyári alkalom kivételével – mondta a fiatal borász a Városházi Híradónak. – Mindig készülünk egy-két étellel, nem csupán hidegtálakkal, borkorcsolyákkal, sajtokkal, kolbászokkal. Ezúttal a szezonális menünk a Márton-napi libasült lesz, illetve őszi sütőtök-specialitás. Ügyes séfünk van, akinek a főztjét szeretni fogják a vendégeink.

A Várszegi Pincészet saját, húszhektáros szőlőbirtokkal rendelkezik a Dél-balatoni borvidéken, a napokban fejeződött be a szüret.

– Lehet már kóstolni szombaton az újborokat, az új Irsai Olivért, és ha minden jól megy, egy új vörösborunkat is megízlelhetik a Pincejárat vendégei a 2021-es évjáratból. De természetesen a teljes szortimentünk a rendelkezésükre áll – ajánlotta a házigazda. – A termőterületeink Balatonlellén, Balatonbogláron és Balatonszemesen vannak. Budafok a pincészet központja, a szüret a Balaton vidékén történik, a feldolgozás is, de utána egyszer fejtett borként kerül ide, a Borkő utcai pincénkbe, és itt érleljük. A szüret olyan volt, amilyen, bizonyos szempontból jó a termés, más szempontból pedig hagy maga után kívánnivalót.

– Meglehetősen szeszélyes ez az évjárat – értékelt a borász. – Jó minőségű a szüretelt alapanyag, viszont mennyiségében elmarad a megszokott átlagoktól. Későn történt a rügyfakadás, hűvös volt a tavasz, a virágzás is elhúzódott, így elég későre tolódott a szüret. Aztán a nyár forró lett, de száraz, és a szárazság miatt gyenge lett a szőlőszemek létartalma. Tehát kevesebb lett a termés, és a sok jégeső sem használt. Szóval, a minőség kiváló, mind a fehér, mind a vörös alapanyagnál, de a mennyiség kevés. Már az utolsó tartályok tartalmát is kipréseltük a múlt héten, tehát túl vagyunk a szüreten. Most már az újborokra koncentrálunk, rozé is lesz, a hétvégi Pincejáraton megkóstolhatják a vendégeink.

A Csabagyöngyéből idén pezsgő-alapanyagot készítenek, önálló bor nem lesz belőle.

– A koronavírus hatása sajnos érződik – panaszolta Várszagi Viktor. – Átalakult az értékesítési vonalunk, korábban éttermeknek, szállodáknak szállítottunk, most viszont főleg multicégeknek, üzletláncoknak, a Tesco, a Spar és a Lidl a három legnagyobb vásárlónk. A vendéglátás azonban erősen pang, és dolgozókat is nagyon nehezen találunk.

De ez nem csupán a borászok problémája...

Ch. Gáll András