Lélek emeli fel

Jó évet zárt a kerületünkben élő író-költő, Zsirai László, hiszen év végén jelent meg legújabb verseskötete Lélek emeli fel címmel. Sikeres írói munkásságának ez a tizenkettedik gyümölcse, és mintegy kétszáz könyvet szerkesztett az évtizedek alatt.

Eddigi munkáját elismerte már a köztársasági elnök és a kerületi önkormányzat is Magyar Arany Érdemkereszttel, illetve emlékéremmel, emellett az évek során harminc irodalmi és cikkpályázaton díjazták írásait. Egy író és költő életében azonban a kitüntetések mellett az egyik legfontosabb, hogy lelke s szíve szüleményei napvilágot lássanak, utat törjenek az olvasókhoz. A legújabb „szüleményeiről” a következőket mondta:

– A Lélek emeli fel című kötetem a spirituális realizmus jegyében született, anyagát (témáit) az elesett ember felemelésének igénye határozza meg. Az élet valóságát lélektani szempontból igyekszem vizsgálni és ábrázolni a keresztény értékek mentén. Ez a hatodik önálló verseskötetem és az első felnőtteknek szóló, melyben grafikák is találhatók. Az illusztrációkat a nemrég elhunyt grafikus, Miklós Horváth István készítette.

Azt is elmondta Zsirai László, hogy a líra megszületéséhez lírai hangulatba kell kerülni, és ehhez számára jelentős segítséget ad a természet, s szerencsére Budafok-Tétény, ahol évtizedek óta él, bővelkedik természeti szépségekben. Hajnalban ír, mert akkor még tökéletes csend veszi körül.
– Viharban nem tudok verset írni, de az átélt viharos élmény bennem marad, és csak később tudok róla írni – avatott be műhelytitkaiba. – A versek megszületéséhez az ihleten kívül átélésre van szükség. Van, amikor hosszabb idő kell, hogy egy-egy téma megérlelődjön bennem, és akkor a sorok már formálódni kezdenek, s azután már viszonylag gyorsan kialakul a vers.

Elárulta, az új év első heteiben is érlelődnek benne témák, amelyek remélhetőleg hamarosan újabb kötetté állnak össze.

Temesi László