Különleges lett a Latinovits-kiállítás

Latinovits Zoltán lenyűgöző szavalatait hallgathatta meg a közönség a Klauzál Házban archív felvételekről annak a kiállításnak a megnyitóján, amelyet a színészkirály születésének 90. évfordulója alkalmából rendeztek meg a művelődési központunkban.

A Klauzál Gábor Budafok-tétényi Művelődési Központ igazgatója, Gazdik István a megnyitón többek között egy meghatározó ifjúkori emlékét osztotta meg a jelenlévőkkel, mint mondta: sokat hallgatta gimnazistaként a színészzseni szavalatait, és ennek is nagy szerepe volt abban, hogy beleszeretett az irodalomba.

Mint ismert, Latinovits két fiatalabb testvéréből is művész lett, Bujtor István szintén a színészi pályát választotta, Frenreisz Károly pedig (akivel lapunk előző számában olvashattak interjút a kiállítás kapcsán) muzsikus, zeneszerző. A három testvérből már csak a Kossuth-díjas rockzenész, Frenreisz Károly él, aki szintén fiatalkori emlékeket idézett fel, de ő a bátyjával kapcsolatban. Elmondása szerint Latinovits Zoltán volt az az ember, aki meg tudta vele értetni, hogy egy vers miről is szól, hogyan kell értelmezni. A zenésztől azt is megtudhattuk, hogy kiváló volt a testvérek kapcsolata, nem rivalizáltak, bár erről gyakran kérdezik. Sokan felvetik, hogy a nagy művészek, Latinovits Zoltán és Bujtor István konkurenciát jelentettek-e számára a családon belül. A válasz azonban egyszerű: nem. Hiszen ő zenész volt, nem konkurált, „csak” büszke volt a testvéreire.

A kiállítás egyébként interaktív, nemcsak fotók láthatók Latinovitsról, hanem filmeket is meg lehet tekinteni, illetve verseket lehet meghallgatni a színész előadásában. A kiállítás 2022. január 18-ig látogatható a Klauzál Házban.

(VH – huszonketto.hu)