Közös ?nyelven? muzsikálnak

A Virtuózok szervezői köszönetet mondtak a Budafoki Dohnányi Zenekarnak és Hollerung Gábor karmesternek, hogy gyönyörű játékukkal kísérték az ifjú tehetségek produkcióit a nemzetközivé bővült Virtuózok hatodik évadában.

A Budafoki Dohnányi Zenekar, amely együttes a pandémia időszakát is végig a közönségével töltötte és tölti, decemberben az M5 csatornán és a Duna TV-n, valamint további négy országban közvetített komolyzenei tehetségkutató műsor szimfonikus zenei alapját, hátterét biztosította.
A Virtuózok idei műsorfolyama kilépett a határokon túlra, és a visegrádi négyek (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia), valamint Szerbia kivételes tehetségű versenyzőit mutatta be. Minden ország négy-négy ifjú zenészt küldött a nemzetközi színpadra, ahol péntek esténként hetvenmillióan látták őket a televízióban.
A „Virtuózok V4+ Közös nyelven zenélünk” főcímzenéjét Plácido Domingo Jr. énekes, zeneszerző, producer komponálta, aki számos világhírű énekes számára ír dalokat, köztük Michael Bolton, Sarah Brightman, Diana Ross és az apja, Maestro Plácido Domingo részére. A felvételt a Hollerung Gábor vezette Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar játszotta fel Sergio Kuhlmann karmester vezényletével.
A december 18-án megrendezett döntőn mindegyik országból egy-egy nyertest hirdettek. A Virtuózok első nemzetközi évadának győztesei, a magyar Rozsonits Ildikó (14) zongorajátékával nyűgözte le a zsűrit, a szintén 14 éves lengyel Dawid Siwiecki és a 18 éves cseh Martin Šulc harmonikájával diadalmaskodott,  a szlovák Ajna Marosz (13) furulyával varázsolt, míg a 15 éves szerb Vuk Vukaljovic gitárjátékával nyerte el az ítészek szívét.
A döntés Gabriela Bohacova, a cseh Artmuse művészeti ügynökség alapítója, Nemanja Radulovic szerb hegedűművész, Peter Valentovic szlovák zongoraművész és karmester, valamint egy lengyel és egy magyar operaénekes-nő, Alicija Wegorzewska és Miklósa Erika kezében volt.
A világon egyedülálló, nemzetközi klasszikus zenei tehetségkutató műsorban szuperzsűritagként és vendégfellépőként Gabriel Prokofiev zeneszerző, Maxim Vengerov hegedűművész, Coco König színésznő, Lang Lang világhírű kínai zongoraművész és Maestro Plácido Domingo operénekes is szerepelt. A fináléban a szuperzsűri szerepét a spanyol operaénekes töltötte be, aki karmesterként az ifjabb Plácido Domingo szerzeményét előadó Budafoki Dohnányi Zenekart vezényelte.
A műsor házigazdái a legendás német showman, Thomas Gottschalk és Ida Nowakowska lengyel műsorvezető voltak. (Tamás Angéla)