Könyv a nemzet hegedűséről

A napokban jelent meg az ifj. Sánta Ferenc világhírű prímásról szóló könyv A haza művésze, a nemzet hegedűse címmel lapunk munkatársától, Temesi Lászlótól. A 75 éves Kossuth- és Prima Primissima díjas zenész élete egy díszes kiállítású kötetbe kívánkozott.

– Ez a könyv egy vérbeli muzsikus különleges világába repít a gyermekkortól napjainkig – mondja lapunknak a szerző. – Megismerhető belőle az a rendkívül tehetséges művész, aki egy kis magyar városból elindulva, vándorbot helyett, vonót vett a kezébe, hogy meghódítsa a világot. Ifj. Sánta Ferenc az évszázadokon átívelő fénylő cigánymuzsikusi korszak talán utolsó nagy tanújaként, hegedűvel a kezében azon fáradozik, hogy ne halkuljon el végleg hazánkban ez a fajta muzsikaszó.
Ebben a kötetben egy igen színes és gazdag életút tárul elénk, egy olyan magyar prímásé, jeles hegedűművészé, aki világszerte hirdeti zenei kultúránkat, népünk lüktetését, hangulatát, szívverését és lelki világát egy kecses hangszer segítségével. A híres muzsikus könnyedén, de magas színvonalon kalandozik a különböző zenei műfajokban, amit Amerikától Japánig csodálnak, és tapssal, ovációval, rajongó szeretettel jutalmaznak – idehaza pedig kitüntetésekkel is. A szíve mindig hazahúzta! Tudása, zenei nagyköveti munkája, hazaszeretete példamutató lehet mindenki számára – ezért is ajánljuk olvasóink figyelmébe a kiadványt. (VH)