Koncert üres székek előtt

A Dohnányi Zenekar koncertjei péntekenként a Youtube-on láthatók

A Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) már felkészült a március 13-i fellépésre, amikor két nappal a hangverseny előtt a koronavírus-fertőzés terjedésének lassítása érdekében a kormány betiltotta a száz főnél nagyobb létszámú, zárt helyiségben tartandó rendezvényeket. A közönséget már nem fogadhatta a Klauzál Ház, a BDZ azonban Judith Halász szoprán vendégszereplésével (Vitellia áriája), Berán Gábor hegedűszólójával (Mozart: D-dúr hegedűverseny KV 218) és Guido Mancusi vezényletével eljátszotta a Schubert-, Mozart- és Haydn-művekből összeállított programot, amelyről felvétel készült.

Hollerung Gábor ügyvezető zeneigazgató érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy a felvételt március 20-tól mindenki megtekintheti a zenekar Youtube-csatornáján (https://bit.ly/38Kz7Yr), ahogy a Megérthető zene sorozatukból a Beethoven mosolya címet viselő előadást is.

A Liszt Ferenc-díjas karmester, érdemes művész kiemelte, hogy az utóbbi programon ketten vettek részt, a Waldstein-szonátát Balog József adta elő zongorán, a mű hátterét pedig ő mutatta be, így nem volt akadálya annak, hogy a korlátozások ellenére elkészüljön ez a felvétel is.

A továbbiakban elmesélte, hogy csatornájukra ezt követően minden pénteken feltesznek egy-egy újabb koncertfelvételt, sőt, ha úgy alakul, egy héten akár kettőt is, és a Müpa online közvetítései között is szerepel időnként a BDZ, például most a Lajkó Félix: Szerenád szimfonik című programmal. Hozzátette, a helyzetre való tekintettel tervezik, hogy néhány alkalommal bemutatják Sólyom András szimfonikus dokumentumfilmjét, a Budafoki Dohnányi Zenekarról készült Élet, öröm, zene című mozit is.

Hollerung Gábor az elmaradt koncertek pótlásáról is beszélt. Elmondta, hogy roppant nehéz új időpontokat egyeztetni, talán csak a Klauzál Házban élveznek prioritást, az viszont valószínű, hogy a Müpába, a március 29-re tervezett Don Giovanni című koncertet novemberben bepótolják, és ha szerencséjük lesz, akkor ezt az augusztusi Zempléni Fesztiválon is bemutathatják.

(Tamás Angéla)