Klasszikusok és jazz trombitán

A Szaloky Group jazz-zenekar alapítója, Szalóky Balázs a napokban ért haza egy európai koncertturnéról, amelyen a Liszt Ferenc Kamaraegyüttessel és Martha Argerich argentin zongoraművésszel muzsikált Lyon, Milánó, Ljubljana, Budapest és Bari neves koncerttermeiben.

A fiatal trombitás az érettségit követően felvételt nyert a világ egyik legrangosabb művészeti egyetemére, a New York-i Juilliardra, ahol annak idején Miles Davis vagy igazi példaképe, Wynton Marsalis is tanult, aki egyazon évben két Grammy-díjat is kapott: egyiket klasszikus, másikat jazz kategóriában. A Weiner Leó Zeneiskola egykori növendéke egy év amerikai tanulás után hazajött, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem klasszikus trombita szakán lediplomázott.

– Klasszikus zenét vagy jazzt játszik szívesebben?

– Nem szerencsés a kettőt szétválasztani, mert mindegyik zene. Édesapámat (Szalóky Béla jazzharsona-előadóművész – a szerk.) kivéve, akinek koncertjeire már kicsi koromtól fogva jártam, mindenki klasszikus zenész a családban. A Budafok Big Bandben kezdtem el jazzt játszani Puskás Csabával, majd jelentkeztem a Juilliardra, mert vonzott a New York-i jazzélet, és arra is kíváncsi voltam, hogy az ottani trombitások hogyan tudnak még hetvenéves koruk felett is ugyanúgy fújni, mint fiatalon. Érdekel azonban a zenekari játék és a nagy szimfóniák nehéz trombitaszólamai is, így Amerikában is klasszikus szakra jártam, és a Zeneakadémián is azon végeztem.

– Milyen események zajlanak a Szalóky Group körül?

– Attól kezdve foglalkoztatott egy zenekar alapításának a gondolata, hogy 2016-ban hazajöttem. Két évre rá együtt volt a csapat, és idén ősszel bemutatkoztunk Budafokon a tehetségkutató versenyen. Müller Tamás dobos gyakorlótermében kezdtünk el próbálni, ahol ugyan jók voltak a feltételek, de hiányzott a zongora. A megoldás után kutatva eszembe jutott, hogy itt van nekünk egy fantasztikus művelődési házunk, amely egyben egy európai színvonalú koncerthelyszín is. Megkérdeztem Gazdik István igazgató urat, mit szólna, ha mi afféle házi zenekarukká válnánk. Kedvező válasza után itt próbálhatunk, és december 3-án először koncertezhettünk is.

– Mi vár a zenekarra a következő hónapokban?

– Szorgalmasan próbálunk, mert a Müpába készülünk a februári tehetségkutató versenyre, ahol elsősorban saját szerzeményeket fogunk 
játszani.

(Tamás Angéla)