Kései találkozás

Két idősödő ember, a tisztességben megőszült professzor és páciense kései találkozásának lehetünk tanúi január 30-án a Klauzál Házban. Alekszej Ny. Arbuzov kétszereplős darabjában a színpadon két remek színész, Molnár Piroska és Jordán Tamás játékát élvezhetjük Sándor Pál rendezésében és a Rózsavölgyi Szalon előadásában.

Igazi jutalomjáték ez a színészeknek, ahogy Szirtes Tamás rendezésében 1977-ben is az volt Tolnay Klárinak és Mensáros Lászlónak, vagy amikor Alföldi Róbert álmodta színpadra a művet Törőcsik Mari és Garas Dezső színművészekkel, és később is jutalomjáték volt Piros Ildikónak és Huszti Péternek. A közönségnek pedig közel negyvenöt éve minden előadás egy ajándék, ahogy várhatóan ez a mostani is az lesz.

– Rengeteg közös előadás és emlék fűz Piroskához, akivel már akkor ismertük egymást, amikor még nem tartoztunk egy társulathoz. A kaposvári évek alatt is sok darabban játszottunk együtt – volt már a feleségem, a szeretőm, az ellenfelem is –, és mindig nagyon értettük egymást. Budapesten először az Örkény Színház Macskajáték című előadásában kerültünk össze, majd sorban jöttek a Rózsavölgyi Szalon darabjai, a Romance.com, a Tisztelt hazudozó és a Kései találkozás…Talán elhiszik nekem, hogy az egyik legkedvesebb női partnerem Molnár Piroska – mondta egy korábbi interjú alkalmával Jordán Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész.

A „beteg”, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Molnár Piroska az egyik percben fiatal lányként kacérkodik, a másikban egy sokat megélt matróna, aki számtalanszor csalódott és szenvedett eddigi élete során.

Orvosa, Jordán Tamás fáradt és meggyötört ember, aki csak a munkájának él, és sok-sok esztendő múltán is gyászolja a háborúban életét vesztett feleségét. Sajnálatraméltó, szürke figura, akit betege tölt meg élettel, vidámsággal és színekkel.

A Kései találkozás egy tengerparti gyógyszállóban játszódó történet, amely a tisztességben megőszült férfi és a gyógyintézmény szabályait felrúgó női beteg között kialakult vonzódásról szól, bájjal és humorral, könnyből és mosolyból szőtt mese a szerelemről. De vajon egy hónapnyi ismeretség, nyolc találkozás elég ahhoz, hogy valaki a felébredő vonzalom hatására megváltoztassa az életét?

A kérdésre választ kaphatunk január utolsó vasárnapján a Klauzál Ház színháztermében.

Tamás Angéla