Karácsonyi dalkönyv jazz-zenészekkel

A Budafoki Pincejárat júniusban megrendezett zenei tehetségkutató versenyén bemutatkozó Szaloky Group a jazz tradícióit megőrizve, ám a mai trendnek megfelelő műsorral készült a fellépésére a Klauzál Házban december 3-án. A koncerten kitűnő előadásban szólaltak meg a swingdalok, néhány 30-as, 40-es évekbeli jazzsláger és az advent időszakában elmaradhatatlan karácsonyi számok.

A Christmas Songbook címmel meghirdetett koncerten, amelyen Szalóky Balázs (trombita), Raboczki Balázs (szaxofon), Gálffy Gergely (gitár), Farkas Zsolt (zongora), Maros Rudolf (nagybőgő), valamint Müller Tamás (dob) játszott, nagy örömet szereztek a közönségnek a remek trombita-, illetve szaxofonszólók és a formáció énekes sztárvendége, Lakatos Gabriella is, aki a swing mellett latin-amerikai zenével is szórakoztatta a nagyérdeműt.

A nyár végén alakult együttes a budafoki tehetségkutató versenyen „koncertezett” először. Játékukkal kivívták a zsűri elismerését, és bár a borfesztiválra nem kaptak meghívást, Puskás Csaba trombitaművész értékelésükkor kiemelte a magas színvonalú, tiszta játékot, a kiválóan képzett, fiatal zenészek technikai tudását, és – a trombitás, valamint a dobos teljesítményére külön kitérve – dicsérte zenéjük frissességét.
Az ítészek elnöki tisztét betöltő Szalóki Ági zenei előadóművész a műsorválasztás kapcsán arról beszélt, hogy a fiúkat hallgatva olyan érzése volt, mintha egy jazzklubba csöppent volna egy koncert kellős közepén. A Szalóky Group zenéje azonnal beszippantotta őt, és nagyon örül, hogy látja, remek az utánpótlás a jazz-zenei életben. Értékelésekor azt is hozzátette: a fiatal zenészek úgy muzsikáltak, és olyan produkciót mutattak be, amelyet rendkívüli módon élvez a kifinomultabb, figyelni jobban képes, zenéhez jobban értő közönség, de a kevésbé vájt fülűeket is inspirálja.
A Szalóky Group kerületi bemutatkozó koncertjén mindez bizonyítást nyert: a zenekart nagy szeretettel fogadta és vastapssal jutalmazta a jazzt kedvelő közönség.

(Tamás Angéla)