Jelképek az önismeret szolgálatában

Elkészült Kelemen Ágnes legújabb festménye, a Remete. A festőművész hatalmas munkába kezdett egy évvel ezelőtt: a hetvennyolc lapból álló ősi tarot kártya szimbolikus képeit alkotja meg új megfogalmazásban. Az eddig megfestett „kártyalapokból” négyet a március 12-ig látogatható kortárs grafikai kiállításon is megcsodálhatunk a Magdolna Udvarban.

Az eredeti szakmáját tekintve alkalmazott grafikus-tipográfus a rózsavölgyi Laszgallner villában működő családi vállalkozásban, a Pytheas Könyvmanufaktúrában könyveket tervez és illusztrációkat készít, emellett sok-sok éve kelti életre lenyűgöző szemű nőalakjait, festi meg érzelmeiket, szürreális álmaikat. A tárlaton kiállított, jelképekben bővelkedő négy képe, a tarotsorozat egy-egy darabja, mint az ősi kártya eredeti lapjai, a tudat és a tudatalatti kapcsolatának megteremtéséhez, az önismeret fejlődéséhez nyújtanak támpontokat.

– Már jó pár napja megszületett a Remete tarot festményem, de annyira nehéz most beszélni erről. A szomszédunkban háború dúl, és úgy érzem, minden más elveszíti a jelentőségét. Ennek ellenére vagy pont most fontos, hogy lelkünket felvértezzük, gondolatainkat megtisztítsuk. Ez kell hogy legyen a művészet célja – mondta Kelemen Ágnes, akivel legújabb képe kapcsán beszélgettünk.

– A Remete nem feltétlenu¨l magányos, csupán eljutott a bölcsességnek arra a szintjére, amikor már nincs szu¨ksége másokra, mások viszont egyre inkább a segítségére szorulnak. Mindannyian vágyunk arra, hogy újra teljességgel tudjunk bízni az életben, ehhez azonban szükségünk van gyógyítóra. A Remete belső fényét még nem mutatja meg teljességében, mert az emberek még nem tudnák elviselni a teljes világosságot. De szükségünk van befelé fordulásra, befelé figyelésre, mert a válaszokat, melyeket folyamatosan keresünk az élet nagy kérdéseire, csak magunkban találhatjuk meg – mutatott rá a IX-es tarotlap és ezáltal a festmény lényegére a művész.

A tarot kártya szimbólumrendszere – Kelemen Ágnes egyéni látásmódján keresztül – megtanít más szemszögből is rálátni az életünk egy adott problémájára, ezáltal bölcsebben tudunk döntéseket hozni.

Tamás Angéla