Játék és muzsika hetven percben

A Budafoki Dohnányi Zenekar Mozart operanyitánya után Mendelssohn Szentivánéji álom című művéből a Scherzo-t tűzte műsorára, amelyeket további nagy sikerű zeneszámok követtek a címül szolgáló Játékok jegyében, Hollerung Gábor Liszt-díjas karmester vezényletével.

A fesztivál megnyitóján Gazdik István köszöntötte a megjelenteket, többek között Németh Zsoltot, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnökét, Szepesfalvy Anna alpolgármestert és Tevanné dr. Südi Annamária jegyzőt.

– Budafok-Tétényt egész éven át tartó, igen gazdag és sokszínű kulturális, művészeti pezsgés jellemzi. Az impozáns kínálatból azonban közel fél évszázada kiemelkednek a tavaszi fesztiválok, amely előrendezvényének kigondolója és elindítója Nemes László díszpolgár volt negyvenkilenc évvel ezelőtt – mondta üdvözlésképpen a Klauzál Ház igazgatója, majd átadta a szót a fesztivált megnyitó Szepesfalvy Annának.

– Immár 47. alkalommal várjuk az itt lakókat és a kerület határán túlról érkezőket is, hogy együtt ünnepeljük a művészetet, Budafok-Tétényt, a jó társaságot és az élet szépségeit. „A tükröt használod, hogy lásd az arcodat. Használd a műalkotásokat, hogy lásd a lelkedet” – mondta George Bernard Shaw, és valóban, a kulturális programok kiváló lehetőségeket nyújtanak arra, hogy újra kapcsolódjunk magunkkal, hogy kiszakadjunk a hétköznapok monotonitásából, feltöltődjünk, választ kapjunk kérdéseinkre vagy újakat tegyünk fel – fogalmazta meg a kulturális eseménysorozatban rejlő legnagyobb értéket az alpolgármester.

Kiemelte, hogy a „felhozatal” jól reprezentálja a kerület sokszínűségét, hiszen több mint ötven program – babakoncert, rockbuli, zongoraest, családi nap… – várja a vendégeket a különböző helyszíneken, ahol a helyi művészek és országosan ismert előadók produkcióit is megtekinthetjük.

Az est további részében remek, változatos műsorával hatalmas sikert aratott a Budafoki Dohnányi Zenekar. A hangversenyen Bartók-, Rossini- és Prokofjev-művek mellett többek között részletek hangzottak el a Harry Potter és a Csillagok háborúja című filmek zenéiből (John Williams), valamint a zenekarban játszó Szüts Apor zeneszerző szvitje, a Variációk a Tetris témára is. Ráadásként, a koncert záróakkordjaként pedig az együttes névadójának, Dohnányi Ernőnek a Szimfonikus percek – Finale című műve csendült fel a zenészek virtuóz előadásában május 4-én a Klauzál Házban.

Tamás Angéla