Ízorgia a VII. Magyar Sajtmustrán

A hazai gasztro-megújhodás szerves részévé vált az utóbbi években a magyarországi kézműves sajtkészítés. Ennek a nem túl nagy, ám annál elkötelezettebb közösségnek számos tagja október közepén (12–13-án) már hetedik alkalommal gyűlt össze a Magyar Sajtmustrán, most először Budafokon, a Törley Pezsgőmanufaktúra udvarán.

A pezsgő és a sajt randevújának lehettünk tanúi két napon át verőfényes napsütésben a hűs pincék tövében, legalább huszonöt sajtkészítő több mint száz termékét kóstolhattuk, illetve vásárolhattuk meg. A megnyitón elhangzott beszédekből érdemes néhány gondolatot felidézni. Kovács György, a házigazda Törley Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, örömmel fogadta be első alkalommal a sajtkészítőket, mert a sajt és a pezsgő illik egymáshoz.

– Itt látva és kóstolgatva a jobbnál jobb magyar sajtokat, ezentúl biztosan tudatosabban fogok vásárolni – tette hozzá.
Hegedűs Imre sajtkészítő, aki később a hatalmas üst mellé állva mutatta be a nagyközönségnek órákon át, hogyan is készülnek a sajtspecialitások, azt mondta: „minél jobb a termékünk, annál drágábban tudjuk azt eladni.”

– A mi erényünk – hallottuk –, hogy rendelkezésre áll a kiváló alapanyag, a szorgalom, és most már a százpontos bírálórendszer is. A szakképzett zsűrink egyedülálló Közép-Európában. Az a sajtkészítő, aki nem méreti meg magát a hasonló versenyeken, mustrákon, az lemarad! Magyarországon meg kell szerettetni a lakossággal a sajtot, és akkor jóval többet tudunk eladni belőle. A célunk, hogy több sajtot adjunk el az elkövetkező időszakban.

Feldman Zsolt államtitkár szerint történelmi időket élünk a magyar sajtkészítésben, és ez a rendezvény a magyar gasztronómia ünnepe is egyben.

– Itt lenni rang, jó választás volt a Törleybe, a magyar pezsgő hazájába jönni – jegyezte meg. – Ezen a sajtmustrán nemcsak ízlelgetni lehet a különféle zamatú sajtokat, hanem azt is megtudhatják a látogatók, hogyan készülnek ezek. A magyar sajt közös ügyünk, éppen ezért kiemelt feladatunk, hogy a hazai sajtkultúrát támogassuk, segítsük. Számunkra fontos a hazai sajtkészítés fejlődése. A megújult bírálati rendszer pedig még jobban a magasabb minőség felé tereli a készítőket. Az értékelés tükre a saját munkánknak, ezért elengedhetetlen, hogy sajtkészítőink rendszeresen megméressék magukat a hasonló sajtmustrákon. Teremtsük meg újra a magyar sajt divatját! – ezt kívánom mindnyájuknak.
A sok-sok pazar sajt mellett a mustrára több százan kilátogatók a sajtkészítés folyamatán túl a Gourmet Sajtkonyha bemutatóján a „hatórás sajt” belsejében szaftos rizottót, zöldségeket, csibehúst és tésztát, valamint óriás kondérban készült sajtfondue-t is kóstolhattak – közben pedig kortyolhattak a finom pezsgőkből…

Temesi László