Ismét megrendezték a Gazdag László-emlékversenyt

A hagyományoknak megfelelően a borászati iskola egykori igazgatójára, a Promontorium Borlovagrend alapítójára, hajdani nagymesterére emlékezve a Soós István Borászati Szakközépiskola idén is megrendezte a Gazdag László Borversenyt, ahol a beérkezett 187 bormintát neves borbírákból álló zsűri értékelte. A 13. alkalommal meghirdetett megmérettetésre szinte valamennyi borvidékről, sőt még a Felvidékről is érkeztek borok.

A versenyt az iskola tangazdaságában bonyolították le, ahol a borászok a bírálatot megelőzően, az emlékhelyen koszorút elhelyezve fejet hajtottak egykori, nagy megbecsülésnek örvendő borásztársaik előtt.

Gazdag László munkássága meghatározó volt a magyar borászképzésben, a nevével fémjelzett verseny évenkénti megrendezése szakmai szeretetére, precizitására és magas szakmai hozzáértésére emlékeztet.

– Nagyon izgalmas volt a verseny. Az öt négyfős bírálóbizottság nagyjából negyven-negyven mintát – fehér-, rozé- és vörösbort, pezsgőt és gyöngyöző bort – kóstolt és pontozott 1–100-ig. A bizottságok munkáját olyan elismert borászok fogták össze, mint Tokajról Monyók József, a Budavári Borfesztivál és a VinAgora borverseny szervezője, Zilahi Zoltán, a Frittmann Borászattól Frittmann Péter, vagy a borászati iskola igazgatóhelyettese, Orbán Gergely. A bírálók között volt többek között az Arany Kaviár Étterem sommelier-je, Kincses Dávid, a Promontorium Borlovagrendből Bibok Zoltán és Bitai Gergely is. A verseny elnöke a Nyakas Pincészet főborásza, Nyúlné Pühra Beáta volt – mesélte élményeit az egyik zsűritag, a 2022-ben borlovaggá ütött Katona Zsófia.

A szőlész-borász kiemelte, hogy a profi borászok mellett vizsgaboraikkal a végzős diákok is ringbe szálltak, és a felnőttképzésre járók közül többeknek arra is lehetősége nyílt, hogy megfigyelőként részt vegyen az ítészek munkájában.

– Kevés kivétellel szinte minden meghívott zsűritagunk a mi iskolánkban tanulta ki a borászszakmát, nálunk érettségizett. Nagy öröm, hogy elfogadták a meghívásunkat – mondta büszkén a versenyt évek óta szervező és koordináló Takács Edina tanárnő, aki az eredményről is beszámolt lapunknak.

A zsűri nagy aranyéremmel díjazta a Nyakas Pince 2017-es évjáratú száraz fehérborát, a Menádok Budai Chardonnay-t, valamint 33 arany- és 121 ezüstérmet osztott ki a nedűk között. A versenyen a budafoki pincék közül két arany- és egy ezüstéremmel a Katona Borház szerepelt a legjobban.

Tamás Angéla