Imi verset mondott

Film, színház és költemények minden mennyiségben

A mi kis falunk polgármesterét, Csuja Imrét, aki Shakespeare IV. Henrik című drámájában májusban még utoljára eljátszotta Anglia királyát és egyben Falstaffot is, az évad végéig tíz egyéb színházi szerepben láthatjuk az Örkény Színházban. A Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művész A mélyben című, áprilisban bemutatott drámában Szatyint alakítja, a kerületi tavaszi fesztiválra viszont legkiválóbb poétáink költeményeivel érkezett a Klauzál Házba az „Imi, mondj egy verset!” című műsorával.

Csuja Imre színművésszel, akit sokan filmszerepeiből ismertek meg, mások kedvelt külföldi színészek magyar hangjaként, és megint mások mint drámai színészt és kitűnő versmondót, a nagy sikert aratott irodalmi piknik után beszélgettünk.

– Mikor került közel a versekhez?

– Hajdúnánáson születtem, és ott élt az én nagyszerű nagymamám is. Ő tanította nekem a verseket, persze ötéves koromban még csak hallás után. Az emberek akkoriban a munka után egy-egy háznál összegyűltek egy jóízű beszélgetésre, pletykálkodásra, majd amikor kifogytak a szóból, valaki mindig megszólalt: „Imi, mondj egy verset!” És én elmondtam, amit éppen megtanultam. Ott és akkor tapasztaltam meg először a csöndet, az áhítatos figyelmet, hallottam a nézők kuncogását, láttam a könnybe lábadt szemeket, vagyis átéltem a katarzis élményét.

– A mindenki által ismert Anyám tyúkja, a Családi kör, a Szózat és a Nem tudhatom című verseket egy Ady költeményeiből álló verscsokor, majd a Jónás könyve követte. Hogyan született meg ez az összeállítás?

– Az első Ady-műsort Halmi György rendezővel állítottuk össze, a Jónás könyvét pedig egy bábrendező szakos hallgató kérésére tanultam meg és mondtam el néhány bábelőadásán. Ehhez a két anyaghoz válogattam olyan „kötelező” verseket, amelyek egymásból fakadnak és egységet képeznek Ady soraival és Babits művével.

– Tavaly a IV. Henrikben nyújtott alakításáért Gábor Miklós-díjat kapott, neve hallatán elsőre mégis az Üvegtigris vagy a Valami Amerika jut az emberek eszébe, esetleg Ed O’ Neill vagy Wesley Snipes magyar hangja. Idén milyen filmben láthatjuk?

– A Majd helyett most – A Pillanat értéke című filmben a kerekes székben ülő Mosolyka (Hozleiter Fanny – a szerk.) apukáját játszom. Reméljük, hogy ősszel már látható lesz a mozikban. Ezenkívül A mi kis falunk című tévésorozatban szerepelek. Az utóbbi időben sokan rám is köszönnek az utcán, hogy „Ízirájder, polgármester úr!” Ez a frappáns üdvözlés rengeteg szeretetet hordoz, és nekem ez a legnagyobb öröm.

(Tamás Angéla)