Ima a jó termésért

Idén is nagy érdeklődés övezte Szent György napját. Április 23-án megtelt a budafoki Szent Lipót-templom, ahol Ailer Gáspár atya tartott ünnepi szentmisét. Ezt követően a hívek és a Promontorium Borlovagrend tagjai együtt indultak a BCE Soós István Tangazdaság felé, hogy részt vegyenek a hagyományos Szent György-napi körmeneten és szőlőáldáson.

A tangazdaságban a hazai borászképzés meghatározó alakjának, a Borászati Szakközépiskola egykori igazgatójának emlékhelyén a Promontorium Borlovagrend alapító nagymesterére, dr. Gazdag Lászlóra emlékezve köszöntötte a résztvevőket Bitai Gergely, a Promontorium Borlovagrend elnöke.

A helytörténész Garbóci László, a borlovagrend ceremóniamestere Szent György legendáját ismertette, és a szőlőáldás előzményeiről is beszélt.
– Évszázadokra visszanyúló hagyomány Budafokon, hogy Szent György napján megáldják a szőlőt, és a jó termésért imádkoznak. A filoxéra elpusztította a budafoki szőlőt, és ezzel akkor megszakadt a hagyomány is, amelyet azonban néhány éve ismét ápolunk – mondta előadásában Garbóci László. A tangazdaság rendezvényén, miután Ailer Gáspár atya megáldotta a szőlőtőkéket, citeraszó, az Edelweiss kórus és a budafoki fúvósegylet zenészei teremtettek jó hangulatot a pogácsa és a jó bor mellé.

A középkorban az egyik leginkább tisztelt szent, a tizennégy segítő szent egyike volt Szent György, avagy ahogy sokkal többen ismerik, Sárkányölő Szent György. Nevéhez számos legenda fűződik, az igazi tavasz kezdetét is az ő nevéhez kapcsolják, a katonák, valamint a földművelők pedig egyaránt patrónusuknak tekintik.

Magyarországon 1992 óta április 24. a Rendőrség napja, amelyen az 1326-ban alapított és 1991-ben újjászervezett Nemzetközi Szent György Lovagrend is részt vesz minden évben. A szegényeket, védteleneket, elesetteket védelmező nemzetközi szervezet, melynek kormányzója Bakos Miklós, Budafok-Tétény díszpolgára, és tagjai között találjuk kerületünkből Serfőző László vállalkozót, valamint Tóth Lászlót, a Lövészklub elnökét, Szent Györgyre emlékezve idén is új lovagokat avatott, ezúttal Sashalmon.

Tamás Angéla