Huszonöt éves a Mystery Gang

Ráadást követelt Egri Péteréktől a borfesztivál közönsége

Óriási sikert aratott az Oroszlános Udvarban az idén 25 éves Mystery Gang a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon – immár nem először. Már a ráadások ráadását játszotta a zenekar, a közönség azonban nem engedte le a színpadról. A rockabillyt játszó banda körül izzott a levegő, a közönség pedig tombolt. A koncert után a Mystery Gang frontemberével, a dalszerző, gitáros Egri Péterrel beszélgettünk.

– A nézőtéren egyre fokozódott a hangulat. Hogy érzékelte ezt a színpadon?

– Nagyon jól éreztük magunkat. Nemcsak a közönséget szórakoztattuk, hanem magunkat is, és ez átragadt a nézőkre. Szinte minden dalunkban adott az improvizálási lehetőség akár dobon, akár a nagybőgőn, és az egyetlen szólisztikus hangszeren, a gitáron is, így különösen sokat improvizáltunk, amelyben a hallgatóság kiváló partner volt. A rockabilly az 50-es években, Amerikában kialakult zenei műfaj, amely népszerűségét tekintve, élő formájában mind a mai napig töretlen.

– Nemrég jöttek haza Las Vegasból.

– Az utóbbi években többször díjazott engem a Los Angeles Academy Awards, ennek kapcsán már több meghívást kaptam és több hónapot töltöttem az Egyesült Államokban. Kaliforniában különféle helyszíneken léptem fel az amerikai zenészekkel, majd készítettem egy lemezt is. Néhány hónap után ki tudtam vinni magammal a zenekaromat, Fácánt (Csikány Tamás dobos) és Zolikát (Németh Zoltán nagybőgős). Fácán gyerekkori barátom, és velem együtt a zenekar alapító tagja. Zolika érdekessége pedig, hogy tízéves kora óta áll a színpadunk szélén, és rajongóból, édesanyja kezét fogva vált a Mystery Gang nagybőgősévé. Olyan jól játszik, hogy már nemcsak a stúdiókba és lemezfelvételekre, de az Egyesült Államok-beli koncertjeimre is őt vittem magammal nagybőgősnek.

– Összegezte már pályafutásuk első huszonöt évét?

– Nemrég számoltuk össze Fácánnal, hogy eddig huszonkét országban jártunk, néhol többször is. Első lemezünk Japánban jelent meg, a második Angliában, ahol tizenkét hétig vezettük a kiadó eladási listáját, azután kikerültünk az USA-ba, de közben Magyarországon is megannyi koncertet adtunk. Amerikai zenész barátaim közreműködésével már többször felléptem a Viva Las Vegas Festivalon, ahová jövőre is meghívtak, januárban pedig a fiúkkal megyünk egy amerikai turnéra, amely során lemezt is készítünk.

Tamás Angéla