Hungaricum Nagytétényben

Húsvétvasárnap koncerttel köszöntötte Budafok-Tétény lakosait a 100 Tagú Cigányzenekar. A nagy múltú, Örökség díjas együttes szólistái a Cziffra Központban muzsikáltak az ünnep alkalmából.

A műsorban Brahms, Erkel, Monti és Dinicu népszerű művei hangzottak el, a Magyar táncok, a Palotás, a Csárdás és A pacsirta, amelyeket a szólistákból álló együttes virtuóz módon közvetített hallgatói felé. Ahogy az istentiszteleteket és a szentmiséket, úgy az ünnepi koncertet is az online térben követhettük húsvét első napján délelőtt.

– A tavalyi évhez hasonlóan ismét nem ünnepelhetünk a megszokott módon. Nem ülhet le a nagycsalád közös húsvéti lakomára, és a locsolkodás több száz éves hagyományát sem ápolhatjuk széles körben. Nem szoríthatjuk meg személyesen egymás kezét, az internet segítségével azonban mégis részt vehetünk a kerületünkben nemrég otthonra lelt 100 Tagú Cigányzenekar húsvéti koncertjén – üdvözölte az online közvetítés közönségét Karsay Ferenc polgármester, aki Juhász Gyula soraival kívánt kellemes ünnepeket.

Bajkai István országgyűlési képviselő a nagyhét jelentőségéről, a böjti időszak különlegességéről és a kereszténység lényegéről beszélt köszöntőjében, majd megköszönte az önkormányzat vezetőinek, hogy azonnal segítő kezet nyújtottak a bajba került együttesnek. Mint mondta, fájlalja, hogy a baloldali vezetés elüldözte őket a VII. kerületi próbahelyükről, de boldog, hogy a Cziffra Györgyről elnevezett kulturális központban igazi, méltó otthonra leltek.

– A 100 Tagú Cigányzenekar olyan nemzeti érték, amelyre mindnyájan büszkék vagyunk, olyan boldogságot tudnak adni mindnyájunknak, amely semmi máshoz nem fogható – zárta gondolatait Bajkai István.

„Homlokomon két aranypánt van: az egyik a cigányságom, a másik a magyarságom. Egyikről sem kívánok lemondani, hiszen mindkettő az enyém” – idézte és vitte tovább Péli Tamás roma festőművész gondolatát Németh Zsolt országgyűlési képviselő, aki szintén részt vett és beszédet mondott a húsvéti koncerten.

– Az élet győz a halál fölött. Az egymásért vállalt áldozat győz a kirekesztés és a gyűlöletkeltés fölött. Kívánom, hogy az élet öröme és a közösségi felelősség gondolata kísérje önöket a legnagyobb keresztény ünnep során baráti közösségükben, családjukban – mondta Németh Zsolt, majd ismét felcsendült a muzsika.

(A koncert megtekinthető Budafok-Tétény YouTube-csatornáján és a Promontor Televízió Vodafone 522-es, valamint a Telekom IPTV 279-es csatornáján.)

(Tamás Angéla)