Hegedűs Endre az online térben

A tavaszi karanténidőszak óta szebbnél szebb mesterművek hangoznak el Hegedűs Endre előadásában a YouTube-csatornán és a Facebookon. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész online sorozatot indított Hegedűs házi koncert címmel, amelynek már a tizenkettedik hangversenye is megtekinthető.

– A november 16-ra tervezett Chopin-est elmaradt a Zeneakadémián. Milyen megoldást talált arra, hogy közönsége mégse maradjon zenei élmény nélkül?

– A hangversenyt élőben sajnos már nem lehetett megtartani, de Marci fiunk segítségével lehetőségem nyílt arra, hogy az érdeklődők az eredeti időpontban mindkét csatornán meghallgathassák a teljes műsort.

– Ez a kilencedik tanév, hogy Budafok-Tétény iskolásainak magyarázatokkal kiegészített koncertet tart havi rendszerességgel. A mostani helyzetben is folytatódnak a hangversenyek?

– Ősszel a megszokott tartalommal, de új formában kezdtem hozzá a koncertezéshez. Leülök a zongorához, és videokamerával felvéve rögzítem a műsoromat, hogy ígéretemet betarthassam. A linket a Klauzál Ház munkatársai elküldik az iskoláknak, így eljutok a gyerekekhez. Úgy gondolom, a pedagógusoknak is segítség, ha a koncerteket a digitális tananyag választható részeként beépíthetik a tanítási órákba. A tanév első hangversenyét otthon játszottam, a nemrég elhangzott következőt pedig a Klauzál Ház színháztermében vettem fel. A koncertvideón Bach, Chopin, Mozart és Debussy művei csendülnek fel. A négy kézre írt művek feleségem, Hegedűs Katalin közreműködésével szólalnak meg. Amikor díszpolgárrá avattak a kerületben, arra gondoltam, hogy ez nekem akkor lesz igazából kitüntetés, ha ebből hangversenyek származnak. Felajánlottam, hogy zongorázom a XXII. kerületi gyerekeknek, megismertetem és megszerettetem velük azt a csodálatos világot, amelyben én nap mint nap élek. Cserébe csupán annyit kértem, hogy a koncerteket tanítási időben játszhassam, amikor a diákok még jobban oda tudnak figyelni a zenére. Nagy boldogságomra az iskolák növendékei önként jelentkeztek, a pedagógusok pedig örömmel kísérték őket az előadásokra. Eleinte a Városháza díszterme, később a Cziffra Központ nyújtott otthont közös együttléteinknek, de ezt is, mint annyi mást, elsodorta a koronavírus-járvány.

– Az adventi időszak nem múlhat el Hegedűs Endre koncertje nélkül. Idén is számíthatunk erre?

– Két hangversenyre is várom a zeneszerető közönséget az online térben: december 8-án Mozart, Beethoven, Schubert és Brahms műveit zongorázom, a 22-i műsor viszont legyen meglepetés.

(Tamás Angéla)