Házi koncert nem csak kerületieknek

Nyolc kéz virtuóz játékát élvezhettük a Hegedűs házaspár esti házi koncertjén május 11-én. A két zongorán megszólaló mesterműveket a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, Hegedűs Endre és felesége, Hegedűs Katalin, valamint Baráz Ádám és Baráz Alisa tolmácsolásában online nézhette és hallgathatta a zeneszerető közönség a YouTube-on Hegedűs házikoncert #22 – Nyolckezesek. Budapest Piano Quartet címmel.

A Hegedűs házaspár a bezártság időszaka alatt döntötte el, hogy élő hangversenyek hiányában online sorozatot indít, és otthonában ad szóló- és kamarakoncerteket a zenerajongóknak.

Legutóbbi, huszonkettedik előadásukban azzal a különlegességgel lepték meg közönségüket, hogy két zongorán, kvartettben játszották el a kiváló zeneszerzők remek műveit.

Elsőként az élet és halál problémáját boncolgató, Don Giovanni című Mozart-operából csendült fel a nyitány, amit Csajkovszkij Rómeó és Júlia nyitányfantáziája követett. A művekről – ahogy már megszokhattuk – rengeteg információt osztott meg Hegedűs Endre, sőt hangszerük nagyszerűségéről is mondott pár szót.

– A zongora egy civilizációs csúcstermék. Olyan univerzális hangszer, amelynek hangterjedelme átöleli az általunk élvezhetőnek vélt hangtartományt, a legalsó hangja 26-ot, a legmagasabb pedig közel 4500-at rezeg másodpercenként. Nagyon érzékeny hangszer, a hangos és halk muzsikálásra egyaránt alkalmas – beszélt a koncert „mellékszereplőiről” a zongoraművész, majd e kitérő után a kvartett előadásában elhangzott még Grieg egyik közkedvelt darabja, a Peer Gynt I. szvit és Liszt IX. magyar rapszódiája.

A számos érdeklődőt vonzó program zárásaként Hegedűs Katalin arról tájékoztatta a hallgatóságot, hogy a házi koncerteket az élő hangversenyek mellett is szeretnék folytatni. Felhívta a figyelmet a Péter-Pál-napon (június 29-én) várható négykezes koncertre, amelyet férjével, Hegedűs Endrével ad majd a Pesti Vármegyeháza Díszudvarán, és augusztus 3-át is megemlítette, amikor új kamarapartnereikkel a Pesti Vigadó Dísztermében zongoráznak, többek között nyolckezes darabokat. Arról is értesültünk, hogy Baráz Ádámot és Baráz Alisát legközelebb az ismét vendégeket fogadó If Jazz Caféban hallhatjuk zongorázni, mégpedig egyedüli klasszikus muzsikusokként a jazz otthonában.

(Tamás Angéla)