Haydn és a csa-csa-csa

A gyerekek nagyon rövid időszakoktól eltekintve több mint egy éve nem járnak rendesen iskolába, és személyesen nem vehetnek részt különórákon sem. A legtöbben nem az osztálytermi oktatást hiányolják, sokkal inkább az osztályközösséget, a barátokat, a közösen megélt élményeket és azokat a tevékenységeket, amelyeket kedvtelésből végeznek. A hatodik osztályos Skrabák Balázs is elégedett az online oktatással, szeret önállóan, egyedül tanulni, mégis szívesen bemenne már a tanterembe, mert, ahogy ő fogalmazott: ez csak egyfajta helyettesítés. A Kempelen Farkas Gimnázium diákja a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában csellózik, a Happy Dance Művészeti és Sportegyesületben táncol, valamint úszik is, de most mindhárom szabadidős elfoglaltsága kevesebb örömet nyújt neki, mint a pandémia előtti időszakban.

– Nyáron az egyesület versenyzőjeként pályáztam a Nemzet Fiatal Tehetségeiért ösztöndíjra, amelyet az országos és nemzetközi első helyezett eredményeinkkel értem el. A tánckellékekre elnyert kétszázötvenezer forintot azonban még nem tudtuk elkölteni, mert addig nem érdemes új fellépőruhát csináltatni, cipőt venni, amíg nincsenek versenyek – számolt be a sikeres pályázatról Balázs, aki ötéves korától táncol. A hazai és nemzetközi versenyeken standard és a latin-amerikai táncokban is jeleskedik, 2018-tól jelenlegi partnerével, Popovic Leával.

A táncos fiú elmesélte, hogy kedvencei a bécsi keringő, a jive és a szamba, mert ugyan mindegyik fárasztó, de pergős tánc, még a komolyabb bécsi keringő is a maga 6/8-os lüktetésével. A slow fox nagyobbaknak való, mert nehezebb, úgyhogy abban a táncnemben csak egy éve száll versenybe. Az edzéseket Závodszky Péterné, Zsuzsa néni tartja, a koreográfiákat Závodszky Rita készíti. Balázs hozzátette, hogy mióta nem járhatnak edzésre, Leával otthon táncolnak, hogy ne felejtsék el a koreográfiát.

– Csellózni Horti Gábor tanár úrhoz járok, jelenleg online órákra, és a XVI. Országos Friss Antal Gordonkaversenyen is csak videofelvétellel tudtam részt venni. A két kötelezően választott darabommal (Lee Sebastian 18-as Etűd és Haydn Teremtés oratóriumából az Ária) bejutottam a döntőbe – beszélt másik kedvteléséről a hatodikos diák, aki nővéreihez, Boglárkához és Virághoz hasonlóan szaktárgyi versenyeken is szépen szerepel.
Legjobb eredményei országos versenyeken: magyar nyelvből 1. (Hebe) és 2. hely (NyelvÉsz), matematikából 4. (Tudásbajnokság) és 6. hely (Sziporka).

Balázs beszélgetésünk végén hozzátette, hogy nemcsak Boglárkának (legutóbb OKTV I. hely), a kilencedikes Virágnak is sikerült már néhány országos első helyet szereznie.

(Tamás Angéla)