Három vidék, három borkóstoló, tizenkét bor

Új ötlettel rukkoltak elő a Budafoki Pincejárat és a Klauzál Ház szervezői: kora esti, zenével „fűszerezett” borkóstoló-sorozatot szerveztek a Magdolna Udvar átriumában. A Gondűző Borkóstoló címmel meghirdetett programokon Bitai Gergely (képünkön) mutatja be a finomabbnál finomabb nedűket: a fehértől a vörösig, a könnyűtől a testesig, a száraztól az édesig.

A borválasztás szempontjairól beszélgetve a sommelier elmesélte: miután feltérképezte, hogy az ország mely részein dolgoznak Budafok-Tétény bortermelői, milyen borokat kínálnak és hogyan kötődnek a kerülethez, három méltán elismert borvidék – Szekszárd, Balatonboglár és Villány – mellett döntött.

Az első borkóstolót július 30-án tartották Budafok új kulturális helyszínén, ahol a szekszárdi borvidék boraival ismerkedhettek az érdeklődők. A kóstoló sorát a fehér és a rozé után két vörösbor követte. A zárótétel a Lics Pincészet egyik díjnyertes bora, a szekszárdi Cabernet Franc volt, amely után, ahogy a borkóstoló elejétől fogva, a Promontor Jazz Trió játszott.

A balatonboglári borok kóstolóját augusztus 13-án tartják a Magdolna Udvarban, ahol ezen a pénteken a helyiek, a Garamvári Szőlőbirtok, a Katona Borház és a Várszegi Pincészet egy-egy borát, valamint a balatonboglári Késa Birtok egyik finom nedűjét mutatja be Bitai Gergely.

Az esemény előtt, közben és után a Chills szórakoztatja a résztvevőket, így erre az alkalomra a sommelier igazi „szomjoltó” kóstolósort állított össze, alkalmazkodva a zenekar által játszott rock & rollhoz. Így, ha valaki egy-egy tétel bemutatása közben táncra perdül, utána fröccsözhető, friss, üde borokat kóstolhat, zárásként pedig a Várszegi Pincészet amerikai tölgyfahordóban érlelt Cabernet Saugvignon-ját ízlelheti meg.

A borkóstoló-sorozat harmadik eseményére szeptember 10-én kerül sor, amikor már túl leszünk a borfesztivált helyettesítő Budafoki Bornapok háromnapos rendezvényén.

A villányi borvidék borait bemutató kóstolón egyik borával jelen lesz az eddigi borfesztiválokon rendszeresen megjelenő Polgár Pincészet és a nemrég Budafokon is otthonra lelt Sauska Borászat is.

(Tamás Angéla)