Harmincéves a Budafoki Fúvósegylet

Születésnaphoz méltó koncertet adott a Budafoki Fúvósegylet a Klauzál Házban

Harminc éve annak, hogy a Budafoki Ifjúsági Fúvószenekar egyesületté alakult, így ebből az alkalomból a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola égisze alatt működő együttes különleges programmal lepte meg közönségét február 8-án. Elhangzott többek között Rudi Fischer Die Sonne geht auf Konzertmarsch és Hans Zimmer-Massimiliano Legnaro Gladiator Symphonic Suite for Wind Orchestra című műve, valamint Dila Csongor tenorkürt szólójával The Green Hill és Kaján György (szárnykürt) közreműködésével a Concierto de Aranjuez-Adagio. A koncerten, amelyen egyébként a művészeti iskola igazgatója, Arató László vezényelt, és több öregdiák zenész is muzsikált, egy-egy zeneszámnál vendégkarmesterek is szerephez jutottak: A vasálarcos zenéjét Nyers Alex, a kerületi fúvóscsapat egykori klarinétosa, Patrick Roszell Led Zeppelin on Tour című szerzeményét pedig a korábban a budafoki fúvósokat Arató Lászlóval együtt vezető Pajzs Gábor dirigálta.

- Nagyon jó koncert volt. Két hónapos gyakorlás után tisztán és együtt szólt a zenekar, pedig vadonatúj műsorral készültünk, csak a ráadásban hangzott el a repertoárban eddig is szereplő darab, például az elsők között játszott Jászkun induló vagy a Perger Polka – mondta lapunknak Pajzs Gábor, aki évtizedeken át a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában tanított.

A jubileumi hangversenyen Németh Zoltán köszöntötte a kerületi fúvószenekart és szépszámú közönségét. Az alpolgármester ünnepi beszédében kiemelte: a Budafoki Fúvósegylet teljesen összefonódott Budafok-Tétény életével, hiszen az első hívó szóra vonulnak a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál ünnepi menetének élén, fújják a zenés ébresztőt a Péter-Pál utcában, muzsikájukkal vezetik a betlehemi fáklyás felvonulást, valamint rendszeresen zenélnek a helyi ünnepségeken és megemlékezéseken. Hozzátette: a zenekar telt házas fellépései, a több mint tizenöt országban tett látogatásuk és a Kultúra 22 díj is az együttes évtizedek óta tartó eredményes tevékenységének bizonyítéka.
A három évtizedről, valamint az elhangzó zeneszámokról a fúvósegylet elnöke, Károlyi Zsolt (fuvola) és Farkas Sophie (szaxofon) mesélt a hallgatóságnak.

A több mint kétórás koncert zárószámaként Webber szerzeményét, Az operaház fantomját játszotta el a Budafoki Fúvósegylet, amelyet azután a nagy sikerre való tekintettel még három ráadás követett, köztük a Farkas Richárd, Pajzs Gábor, Skerlecz Gábor és Szabó Miklós alkotta harsonanégyes előadása.

(Tamás Angéla)