Hajdu you do?

Különleges meglepetést tartogat a Budafoki Pincejárat azok számára, akik július 6-án ellátogatnak a Katona Borházba. Kitűnő humorral megáldott színészünk, Hajdu Steve ugyanis arra készül, hogy stand up show-jával az Angliában igen divatos „after dinner speakerként” lép a jóllakott, borozgató közönség elé. A Drága örökösök című tévésorozat katasztrófavédelmi szakemberével, a Ruttkai Éva-emlékdíjas és Hegedűs Gyula-emlékgyűrű-díjas színművésszel az élet nagy kérdéseit feszegettük.

– Akik nem ismerik eléggé, azt hiszik, azért hívják Hajdu Steve-nek, mert angol a felesége.
– A feleségem Pistinek hív, és hivatalos helyen Hajdú Istvánként szerepelek. A Hajdu Steve a középiskolai angolórákhoz köthető, és Kálloy Molnár Péter „keresztapámhoz”, akivel iskolatársak voltunk. Péter addig ismételte a többieknek a főiskolai felvételimen, hogy „Steve bejutott a következő körbe”, amíg ezen a néven ismertek meg, így mire elkezdtem a főiskolát, már ott is Steve voltam. Megtartottam művésznévnek, mert megfigyeltem, hogy jobban felkelti a figyelmet, mint a Hajdú István.

– Több mint harminc színházi darabban szerepelt, és olyan nagy sikerű filmekben láthattuk, mint a Magyar vándor, az Üvegtigris 2. vagy a Liza, a rókatündér, mégis a televízió által vált ismertté.
– A legnagyobb népszerűséget az biztosítja egy színész számára, ha képernyőre kerül, mert amíg egy sorozat például több százezer embert is megmozgat, főleg, ha naponta vetítik, addig a színházban pár ezren, a moziban legfeljebb pár tízezren látják. A mi pályánkon nagyon fontos az állandó jelenlét.

– Hosszú ideig volt a rádióban műsorvezető, szinkronszínészként is ismerjük, de egy ideje önálló esteket is ad. Budafokra a Hajdu you do című műsorával érkezik. Mire számíthatunk az este folyamán?
– A stand up comedy műfaj sajátossága, hogy az ember elmeséli a történetét, amelyet sokszor több különböző sztoriból gyúr össze, kiemelve mindegyikből a leghumorosabb mozzanatokat. A fejemben már formálódnak az új történetek, rappelni is fogok, és lesz a műsornak egy pici interaktív része is.

– Szereti a bort?
– Szerettem, ahogy a whikyt és a vodkát is, de ma már inkább sörösnek mondanám magam. Feleségemmel néhány éve elhatároztuk, hogy egészségesebben élünk, így szép sorjában leszoktunk a cigarettáról, a cukros üdítőkről, a vörös-, majd a sertés- és szárnyashúsokról. Nem vagyunk igazán vegetáriánusok, csak amennyire jólesik. Halat, tojást és sajtokat például eszünk, de mostanában nem nagyon kívánom az alkoholt.

– Az egészséges életmódhoz a sport is hozzátartozik. Ön milyen mozgásforma híve?
– Amikor időm engedi, a próba előtt golfozni megyek. Tétény fölött van egy nagyon szép, kilencszakaszos golfpálya, ahol lesétálok két kilométert, a hátamon egy tizennégy kilogrammos zsákkal a jó levegőn, és kikapcsolódom.

Tamás Angéla