Hagyományok, kreativitás és bor

Az októberi Budafoki Pincejárat egyik helyszíne a tavaly megnyitott Magdolna Udvar volt. A délután három órakor kezdődő programon Gyönki Viktória tartott tárlatvezetést a Helytörténeti Gyűjtemény helyiségeiben. A muzeológus az első teremben elmondta, hogy jött létre a gyűjtemény, majd felhívta a figyelmet a vándorvitrinre, amelyben jelenleg az idén 30 éves Promontorium Borlovagrend kamarakiállítása látható. Gyönki Viktória kiemelte a Magyar Nemzeti Múzeumtól kapott, XII. századból származó római korsót, majd a további tárgyak bemutatása kapcsán beszélt a svábokról, a szőlőről, a bortermelésről és a kőbányászatról is. A polgárosodással összefüggésben megemlítette a Macskacsárdát, a Kutyavillát, amelynek egyik széke is a kiállítás darabja, valamint az 1862-ben alapított Ábel Vendéglőt (ma Promontor Kertvendéglő). Beszélt a kerületünkben létesült gyárakról, többek között a Haggenmacher Sörgyárról és az idén 140 éves Törley Pezsgőgyárról is. A muzeológus a római kortól indulva a középkoron át egészen a 70-es évekig végigkalauzolt minket kerületünk múltján.

A családokat két órával később Mag Krisztina Szilvia várta egy workshopra. A fotóművész mindig az aktuális munkáihoz igazítja kreatív foglalkozásait, így most a bornapokon kiállított installációja okán PET palackok felhasználását tervezte. A kisgyermekeknek napszemüveget és medúzát, a nagyobbacskáknak általuk elképzelt szárnyas bogarakat, a felnőtteknek az ékszerkészítést gondolta megmutatni.

Júniusban új helyszínként épült be a programsorozatba a Magdolna Udvarban otthonra lelt Közösségi Pince. Október első napján is nagy népszerűségnek örvendett a délutáni két ingyenes borkóstoló, amelyeken Kiss Patrik segítségével ismerkedhettek meg az érdeklődők az aktuálisan nyitva tartó borászatokkal és azok egy-egy borával.

A kihívásokkal teli, nyolctételes Komolytalan borkóstolót este hét órára hirdették meg. Ezen – a borkorcsolyatál mellett – a szekszárdi nedűk kedvelői a Fritz Pince borait ízlelhették meg a sommelier vezetésével.

Eközben a Villányi és a Tokaji Borvidék borait előnyben részesítő ínyencek a Gourmet borvacsorán vehettek részt a Magdolna Udvar Művészeti Galériában, ahol az ARTÉR Művészeti Egyesület művészeinek alkotásai között kóstolhatták meg a Sauska Pincészet ötféle borát és az azok ízvilágához illő, Daróczi Károly által készített kitűnő fogásokat.

Tamás Angéla