Gryllus Vilmos Budafokon

Várhatóan a Tóth Krisztina verseire írt dalokat tartalmazó új lemezéről is játszik majd számokat Gryllus Vilmos a 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon. A 2000-ben Kossuth-díjjal elismert magyar zenész, előadóművész, zeneszerző leginkább a legendás Kaláka zenekar alapítójaként ismert, de igen kedveltek a gyerekeknek írt dalai és az ezekből születő előadások is.

Az 1951-ben született művész nyolc éven át a Kodály Zoltán alapította Lórántffy Zsuzsanna úti zenei általánosba járt, és ez meghatározó volt egész életére. 1969-ben – még gimnazistaként – részt vett a Kaláka együttes létrehozásában, melyben 10 éven át csellózott, verseket zenésített meg és énekelt. Közben a Műegyetemen építészdiplomát szerzett.

1980-ban csatlakozott Levente Péterhez és Döbrentey Ildikóhoz, gyerekszínházi társulatukban ő volt a zenész-zeneszerző.1992-től  kezdte kiadni daloskönyveit. Ezekben a gyerekek számára írt dalait adta közzé, azokat, melyeket az óvodás-kisiskolás korosztály könnyen meg tud tanulni és szívesen el is énekel. Gyerekelőadásain is ezekből a dalokból válogatott. (E dalok jó része azóta már beépült az óvodai, illetve általános iskolai tananyagba is.)

1996-tól ismét együtt énekelt és muzsikált – immáron elsősorban gitárosként – a Kalákával, részt vett a felnőtteknek szóló koncerteken, a lemezfelvételeken, a külföldi turnékon szerte a világban, de gyerekelőadásait, melyeknek elsődleges célja a közönséggel való együtténeklés, továbbra is egyedül tartja. (VH)