Gourmet borvacsora a Pincejáraton

Remekül debütált az augusztusi Budafoki Pincejárat új helyszíne, a Platán Terasz egy igen nívós borvacsorával, amelyen Daróczi Károly tartott borkóstolót különleges ételekkel Szalai Gyula sommelier segítségével. Még Mexikóból és Fertődről is voltak vendégek…

Azt már megírtuk, hogy Daróczi Károly szívügye a jó borok és a jó ételek házasítása, és azon fáradozik évek óta, hogy a nedű és az ételfinomságok frigye jól sikerüljön. Ám most – 6-án – személyesen is meggyőződhettünk arról, mindent megtesz azért, hogy ezek a borvacsoraestek kifogástalanul sikerüljenek. Nemcsak lelkesen szervez, toboroz, hanem a főzésből is kiveszi a részét, sőt felszolgál, és minden vendéghez van egy-két kedves szava. Az időjárás is kedvezett a szabadtéri eseménynek, amelynek a Mária Terézia utcában a helyi Ipartestület székháza, illetve kertje adott helyet.

A szekszárdi Dúzsi-borok alapozták meg a hangulatot és az étvágyat. Kezdődött a Fürtike elnevezésű nedűvel, majd a kékfrankos roséval, hozzá grillezett padlizsán kesusajttal, kis málnával és eperrel megbolondítva. Az előétel után egy szokatlan ízpárosítás adott élményt az ínyenceknek, akik – leegyszerűsítve – görögdinnyelevest fogyasztottak. Igen ám, de ez a „gazpacho” nevet kapta, nem véletlenül, hiszen nem a megszokott édes gyümölcsleves köszönt vissza a tányérból, hanem fetával, bazsalikommal és olívaolajjal ízesített, kellemesen fűszerezett, enyhén sós lé. S hozzá a Syrah rose passzolt. Ezt követően fokozva gourmet élményt, a vörösboros fekete szószban fűszeres kacsamell „úszott”, mellette friss nyári salátával és áfonyával. Az egy-két pohár cabernet sauvignon-Syrah cuvee szintén jól esett a vendégeknek a kacsához… Az étel menüsort a flank steak zárta tortillában, hozzá a Dúzsi borászat zászlóshajójával, a Görögszó 2017 elnevezésű, többszörösen díjnyertes vörösborral.

– 2011-ben ez a bor kapta a legmagasabb pontszámot Párizsban a vörösborok kategóriájában a bor világversenyen! – említette meg Szalai Gyula sommellier, akitől azt is megtudtuk, hogy Dúzsi Tamás nagy irodalombarát és ezért rendszeresen kerülnek palackjai címkéjére versidézetek…

A varázslat ezen az estén megtörtént, mert, ahogy a házigazda megfogalmazta: mind borban, mind ételben csúcsminőséget kell nyújtani, és ha ez a kettő jól illik egymáshoz, az maga a varázslat! Az egyik asztalnál foglalt helyet a Fertődről érkezett Horváth Zoltán és családja, felesége, Ibolya és fiuk, Benji, akik láthatóan elvarázsolódtak a borvacsoraest színvonalától, és ígérték, máskor is eljönnek Budafokra, a Pincejárat különféle rendezvényeire.

– Most vettünk részt először ezen az egész napos eseményen, de nekünk megérte, hogy kétszáz kilométert utaztunk ezért az élményért – mondták.

Az asztaluknál ülő budafok-tétényi Tóth Melinda lánya jóval messzebbről, Mexikóból jött – ott él évek óta –, és a ritka családlátogatás egyik kellemes programjának tartotta a gourmet vacsoraestet.

– Jó volt ilyen nívós körülmények között eltölteni egy rövid időt az édesanyámmal – jegyezte meg a „mexikói” hölgy.

Temesi László