Gondűző borocska mellett...

Helytörténeti séták, borkóstolók, fröccsterasz, finom sütemények és borkorcsolyák, muzsika, pincekvíz és pincetörténelem – ezzel várták a vendégeket az utolsó nyári Budafoki Pincejárat szervezői.

A nyár utolsó Budafoki Pincejáratán most is sok érdeklődőt vonzottak a helytörténeti séták augusztus első szombatján. A többes szám azért indokolt, mert ezen a rendezvényen két ilyen programon is részt vehettek a vendégek, az egyiket hagyományos módon Garbóci László helytörténész, kerületünk díszpolgára vezette A 18. századi Promontor rejtelmei címmel, a másikat pedig Vágvölgyi Anikó Promontor asszonyai címmel. Garbóci László sétéján, a Magdolna Udvarból kiindulva, a Magdolna utcán végighaladva ismerhettük meg a frissen felújított Nepomuki Szent János-szobor történetét, majd a Szent Péter és Pál-kápolna előtt hallgathattunk meg előadást az ott élő, 250 éves mezei juharról, és természetesen a kápolnáról, amit meg is tekinthettek a séta résztvevői. Ezt követően a Péter-Pál utcai bibliai játszótér, a Stáció-kert volt a következő állomás, ahol a gyerekek játékosan ismerkedhetnek meg a Szentírással és a stációk történetével. A sétálók megtekinthették a budafoki kálváriát is.

Eközben a vendégek többek között az újonnan megnyílt BORgiorno teraszon kóstolhattak finom falatokat és szép borokat, fröccsöket kortyolgathattak hozzájuk a budafoki borválogatás termékeiből.

A Záborszky Pincében is különleges program várta a Pincejárat vendégeit: Bitai Gergely sommelier hét tételt mutatott be az itt összegyűlt társaságnak a budafoki italokból. A Francois Brut mellett megízlelhették a Vimavin Harmatcsepp rizlingjét, majd a Katona Borház Chardonnay-ja és Cabernet Franc Roséja következett. Nem maradhattak el a kiváló vörösborok sem, Várszegiék Cabernet Sauvignonját, a Záborszky Pincészet 2013-as Merlot-ját és a Várszegi Pincészet 2016-os Cabernet Cuvée-jét töltötték a poharakba.

Bitai Gergely a borok mellett beszélt Budafok és a pincerendszerek kialakulásáról, a helyi borászatokról, illetve a század eleji boréletről is. A kóstoló végén Bitai Gergely végigkísérte a megjelenteket a Záborszky pincerendszeren, bemutatva a borvárost és annak kuriózumát, a Pestiskápolnát is.

A nap folyamán a Magdolna Udvarban is folytatódott az élet, Majecsko Kávézójában a borkóstoláshoz pezsgőkrémmel készült almás pitét falatozhattak a vendégek, 18 órától pedig a Kontor-Horváth Acoustic muzsikált.

A Szieszta Ponton, a már említett BORgiorno fröccsteraszánál a LiliMiki duó zenélt.

A Borköltők Társasága Pinceétterem ismét vacsorával egybekötött pincekvízzel várta a közönséget.