Gárdonyból a tengerentúlra

A Budafoki Pezsgő Bornapok nyitónapján a hazai zenekultúra tengerentúlon is sikeres formációja, a Peet Project adott fergeteges hangulatú koncertet. Ferencz Péter, a zenekar frontembere Grammy-díjról, borászkodásról, a dicsőítő zenéről és a kerületi kötődésről is beszélt lapunknak.

Fúziós zene képzetlen zenésszel? Ilyen nincs és mégis van, mondaná erre a kiváló sportriporter, Török László. Hát persze, hogy van. A könnyűzene történetében sorjáznak a szó hagyományos értelmében nem iskolázott, kiemelkedő, korszakalkotó tehetségek.

Ferencz Péterre is így emlékezhetünk: ő sem kvalifikált zenész, hiszen nem járt a Zeneakadémiára, de nem is klasszikus autodidakta, tizennégy évig tanult hegedülni, és ez a tudás a fülbemászó énekhang és a szaxofonos, a basszusgitáros, a dobos és a zongorista játéka hozta meg a nemzetközi sikert a Peet Projectnek. – Amikor először leültünk beszélgetni a budafoki székhelyű kiadónk, a Beagle Beat vezetőjével, próbáltuk megfogalmazni a zenekar előtt álló célokat. Szóba jött a nemzetközi rádiós Billboard zenei listán való jelenlét és a Grammy-díj is. Jelenleg ott tartunk, hogy a zenekar már négy dallal képviseltette magát a Billboard top30-ban, ez a vágyálom megvalósult, ami a kezdetekkor még távolinak tűnt. Talán a Grammy sem elérhetetlen – mondta a zenei körökben csak Peetnek becézett zenész.

A hetedik lemezén dolgozó, funky- és popalapú, némi jazzes szabadsággal fűszerezett formáció itthon és a tengerentúlon is sikert sikerre halmoz. A zenekar 2009-ben elnyerte a Jazzy Rádió országos dalversenyének díját, szerepelt A Dal 2017 hazai Eurovíziós Dalfesztivál előválogató-show-ban, az Egyesült Államokban a Los Angeles-i Catalina Island Jazztrax Festivalon elnyerte az „Év felfedezettje” címet. Dave Koz világhírű szaxofonostól személyes meghívást kapott a karib-tengeri Dave Koz Cruise-ra, ahol a szakma világsztárjaival együtt szórakoztatták a közönséget.

A frontember életét a zene tölti ki: producerként tevékenykedik, amikor éppen nem a saját projektjével van éppen elfoglalva, a sokszínűségét bizonyítja, hogy a gospelhez hasonló egyházi dicsőítő zene szerzése is leköti a figyelmét. Feleségével együtt Gárdonyban él, az édesapja amatőr borászati tevékenységét támogatja, s majd ha lesz ideje, jobban beleássa magát a borkészítés rejtelmeibe. Egy-két évtized múlva nemcsak a kiadója és a bornapokon való színpadi jelenlét, hanem a borkultúra is emlékezteti majd Budafokra.

(Sz. L.)