Gálakoncerten adták át a ?tehetség? díjakat

A Cziffra György-emlékév részeként 2022-ben is nemzetközi sztárokkal és világhírű magyar művészekkel rendezték meg a Cziffra György Fesztivált február 14–27. között Budapesten. A sokszínű és nívós programokból az idén is bőven csemegézhettek a budafok-tétényiek. Az elmúlt hónap végén nagyszabású gálaműsoron díjazták a tehetséges zenészeket.

Az idei fesztiválon olyan művészek léptek fel többek között, mint Vadim Repin, Alexander Kniazev, Klara Min, Snétberger Ferenc, Szakcsi Lakatos Béla, Káel Norbert, Tony Lakatos, Keller András és a Concerto Budapest, valamint a fesztivál alapító-művészeti vezetője, a Budafokon is jól ismert Balázs János. A klasszikus zenei koncertek mellett idén is volt Bárest, amely a Cziffra Fesztivál visszatérő programjaként mindig megidézi az egykor Budafokon élt Cziffra György életének azon korszakát, amikor a kiváló zongoraművész bárokban és éjszakai lokálokban zongorázott. A pesti éjszakai élet ezerszínű és végtelen zenei világát varázsolta elénk a múltból a Hot Jazz Band és Sárközy Lajos zenekara Malek Andrea énekessel, valamint Bősze Ádám korabeli anekdotáival.

Ezenkívül a fesztiválon megnyílt két kiállítás, és külön figyelmet fordítottak a fiatal művészek fellépéseinek, a gálakoncerten pedig kiosztották a Tehetség-, Ifjú Tehetség- és Életműdíjakat. 2017-ben hagyományteremtő szándékkal alapították Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész kezdeményezésére a díjakat azzal a céllal, hogy a pályájuk elején járó tehetségeket, valamint az egy élet munkásságának eredményeként a legnagyobb kulturális értékeket felmutató emberi teljesítményeket mind erkölcsi elismeréssel, mind anyagi hozzájárulással honorálják. Az életműdíjat Perényi Eszter hegedűművész és Lantos István zongoraművész, a Tehetség díjat Eszenyi Zsombor klarinétművész és Berecz Mihály zongoraművész, az Ifjú Tehetség díjat pedig Deák Bence és Geszler János ütőhangszeresek megosztva, valamint Balogh Hanna (zongora) kapta.

Temesi László