Gájer Bálint három kívánsága a Borudvarban

Szeptember másodikán, az ünnepélyes megnyitóval kezdődő Budafoki Pezsgő Bornapok első koncertjén a BDZ Big Band muzsikál majd két kitűnő vendégművész, Polyák Lilla és Gájer Bálint közreműködésével. Garantáltan jó koncert elé nézünk, hiszen Magyarország legdinamikusabb és legsokoldalúbb szimfonikus együttesének big bandje, a Budafoki Dohnányi Zenekar (BDZ) muzsikusaiból létrejött formáció a fellépésein mindig zajos sikert arat. A Budafok-Tétényben visszatérő vendégnek számító, kétszeres Fonogram-díjas énekessel, Gájer Bálinttal beszélgettünk.

– Nem ez az első alkalom, hogy a BDZ Big Banddel szerepel. Milyen különlegességre számíthatunk a Borudvarban?

– A zenekar most készülő lemezére felkerül két szólószámom és egy duett Polyák Lillával. Ez a három dal biztos, hogy elhangzik majd, a műsor további része azonban legyen meglepetés.

– Az első hétvége után hogy néz ki a szeptemberi naptára?

– Közel húsz fellépés vár rám, többségük városi eseményen, céges rendezvényen és születésnapon, de a Zsidó Kulturális Fesztiválon az idén 80 éves Barbra Streisand előtt tisztelegve énekelek a Dohány utcai zsinagógában, és a budafoki műsorral a Zeneakadémián is koncertezünk a BDZ-napon. Ez utóbbi izgalmasnak ígérkezik, mivel ott még soha nem énekeltem. Szívesen lépek fel egyedül, duettben vagy a nyolcfős együttesemmel, de nagyon szeretem, ha sok zenészből áll a zenekar. A Müpában tartott önálló estemen például, ahol Szolnoki Péter volt a vendégem, a Budapest Jazz Orchestrával adtunk koncertet. A fellépéseken kívül is izgalmasan alakul az ősz, ugyanis megjelenik a negyedik lemezem, feleségemmel és egyéves kisfiammal, Kristóffal pedig hamarosan Érdre költözünk az új házunkba.

– Mit tudhatunk az új albumról?

– A Kívánj hármat című nagylemezemnek több mint ötven közreműködője van, négy dalban a Budapest Jazz Orchestra, háromban pedig szimfonikus zenekar is játszik. A swingérából ismert világslágerek (Mambo Italiano, New York, New York, Night and Day, L-O-V-E) mellett saját dalok is szerepelnek a korongon, és ahogy a harmadik lemezemen, úgy ezen is magyarul énekelek. Már alig várom, hogy bemutathassam az új anyagot.

– Az új album mellett is sok minden történt önnel mostanában, családot alapított, megszületett a gyermeke és házat épít. Ez a jelentős változás nem ihlette meg?

– De, különösen a most egyéves gyermekem, Kristóf. Együtt felnövünk címmel született egy dal, amelyben éppen arról énekelek, hogy együtt növünk fel, és ez milyen nagyszerű, csodálatos dolog. A kis Kristóf nagyon okos fiú, feltétel nélküli őszinte érzelmeket táplál, és a legszebb érzés, hogy viszontlátod magad benne.

– Ha már ilyen érzések törnek fel önből kisfiának köszönhetően, gondolom, nem volt nehéz megírnia ezt a dalt.

– A szövegírást, a zeneszerzést és a hangszerelést inkább profi zenészekre és szövegírókra bízom, akik aztán az elképzeléseim szerint alkotnak. Igen jó együtt dolgozni többek között Éger Lászlóval, aki kitűnően és hitelesen megfogalmazta érzéseimet az Együtt felnövünk című dalban is.

– Új lemezének címe – Kívánj hármat – alapján talán jogos a kérdés: ön miket kívánna magának, illetve családjának?

– Csak egyet kívánnék, egészséget a családomnak! Minden mást meg tudok oldani. Általában nem szoktam semmit a sorsra bízni, inkább igyekszem azt irányítani.

(Tamás–Temesi)

-----------------------------------------------------------------------------

Visszatérő vendégek a nyitónapon

Vendégeink, Polyák Lilla és Gájer Bálint nem először énekelnek Budafok-Tétényben, kerületi színpadon. A csodás hangú Polyák Lilla színésznő tavasszal is a Budafok Big Band vendége volt, a 2019-es borfesztiválon pedig a szerelemről és romantikáról szóló koncertjével varázsolta el közönségét. A mai magyar swing&pop zenei stílus meghonosítójaként emlegetett Gájer Bálint is szerepelt már a kerületi pezsgő- és borfesztiválon. Az előadóművész a „szvingben” érzi magát igazán otthon, elegáns megjelenése és bariton hangfekvése pedig igen jól passzol ehhez a műfajhoz. A két művész a háromnapos bornapok nyitórendezvényén lép fel a Borudvarban (Oroszlános Udvar).