?Friss füllel, szemmel és lélekkel?

A májusi Pincejáraton mutatkozott be az a tíz zenekar, amely az év elején meghirdetett tehetségkutató verseny százhúsz jelentkezőjéből a döntőbe jutott. A zsűri tizenöt előadót választott ki a pályázók közül, akikre azután a közönség voksolhatott. A legtöbb szavazatot kapott zenekarok a bírálóbizottság előtt élőben zenélhettek a nagyközönségnek május 6-án, délután három órától a Katona Borházban.

A döntőben az ítészek között üdvözölhettük Az Operaház fantomját, A nyomorultak című musical Jean Valjean-ját, azaz Miller Zoltán színművészt, akivel a tehetségkutató versenyről és szerepeiről beszélgettünk.

– Már járt Budafokon 2015-ben is, akkor a Pezsgő- és Borfesztiválon énekelt. Most egészen más szerepkörben láthattuk vendégül: a Budafoki Pincejárat szervezői felkérték, hogy vegyen részt a zsűri munkájában.

– Hívtak már néhányszor ilyen feladatra, de eddig egyéb elfoglaltságaim miatt nem tudtam elvállalni, így ez volt az első alkalom, hogy zsűriztem. A zenekarokról semmit nem tudtam, ezt külön kértem is, hogy így legyen. Friss füllel, szemmel és lélekkel szerettem volna érkezni a történetbe, hogy élményt nyújtson, amikor élőben hallom, látom a húszperces produkciókat. Ennyi idő bőven elegendő arra, hogy képet kapjak egy-egy zenekarról vagy előadóról. A tehetségkutató versenyzőit hallgatva biztos eszembe jutott néhány emlék a próbálkozásainkról, a Ki mit tud?-os évekből.

– Musicalekben játszik, de időnként prózai szerepekben is feltűnik, szinkronizál, szólókoncerteken énekel – ahogy néhány éve nálunk, a borfesztiválon is –, zenét szerez és szöveget ír. Hogy gondol vissza zenei pályafutásának kezdetére?

– A 80-as évek végétől kezdve foglalkozom zenével. Ifjúkoromban több zenekarban is játszottam. Fiatalok voltunk, lendületesek és semmilyen zenei stílusnak, elvárásnak, illetve kiadónak nem akartunk megfelelni. A tehetségkutató versenyzőit hallgatva biztos eszembe jut majd néhány emlék a próbálkozásainkról, a Ki mit tud?-os évekből.

– Harminc éve áll a színpadon, és az első perctől kezdve szabadúszó színész. Megtalálják a szerepek?

– Nem panaszkodom, szerencsére megkeresnek. A Karinthy Színházban tíz éve változatlanul fut a Klotild néni, Karinthy Marci utolsó rendezése. Ebben a férj szerepét, a Maga lesz a férjem című zenés vígjátékban Bobbyt játszom. A Madách Színházban három darabban van szerepem. A Mary Poppinsban George Bankset, A tizenötödikben Haynaut és A nyomorultakban már egy ideje Jean Valjeant alakítom. Ebben a musicalben kiváltság játszani, és nekem olyan szerencsém volt, hogy 1997-től kezdve egy férfi szereplőt kivéve, a legfiatalabbtól szinte a legidősebbig az összes férfiszerepet eljátszhattam itthon, vagy akár külföldön is.

Tamás Angéla