Föld felett és föld alatt

Pincesétákra, gasztroshow-ra és pincekvízre, borkóstolóval kísért színházi előadásokra, stand up comedy estekre és koncertekre invitálja a bort és pezsgőt kedvelő, kuriózumokra fogékony közönséget Deutsch Anita művészeti vezető és Salamon Judit projektmenedzser. A több mint két éve útjára indult, és a januárt, februárt leszámítva minden hónap első szombatján megrendezett Pincejárat nem titkolt célja ország-világgal megismertetni Budafok pincéit, borait és pezsgőit, bemutatni a XXII. kerület értékeit, valamint ízelítőt adni a városrész kulturális életéből.

– Szeptember első hétvégéje a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál állandó időpontja. Hogyan kapcsolódik a programsorozathoz a Pincejárat?
Deutsch Anita:
– Mostanra teljesen eggyé váltunk, hiszen ugyanazok a pincék várják nyitott kapukkal a látogatókat, mint a hónapok első szombatján. A borkóstolás mellé a fesztiválon is kulturális programok társulnak, sőt, a nyáron általunk szervezett tehetségkutató verseny győztese és különdíjasai is fellépnek ezen a nagyszabású rendezvényen. A Pincejárat-busz félóránként szállítja a vendégeket a Bálnától a Törley Manufaktúráig (Törley Gyűjtemény és Látogatóközpont) és vissza, a helyszínek között pedig fesztiválbuszok közlekednek, amelyeket külön térítés ellenében vehetik igénybe a szórakozni vágyók.

– Milyen tervek megvalósításán dolgoznak, ha véget ér a fesztivál?
Salamon Judit:
– A helytörténeti séta, amelyet Garbóci László legutóbb a Katona Borháztól vezetett, októberben a Péter-Pál utcából indul, amely ezen a hétvégén a Gesztenyefesztivál helyszínéül is szolgál. A nagy sikernek örvendő kvízjátékunkat a hagyományoknak megfelelően a Borköltők Társasága Étteremben rendezzük meg.
Deutsch Anita: – Az október a családokról szól. A Futafok minden évben rengeteg érdeklődőt vonz, gyerekek és felnőttek egyaránt megmozdulnak ezen a szombaton, így mi is a családokhoz igazítjuk a Pincejárat programját. A Katona Borházban például – ahol természetesen nem marad el a borkóstoló sem – Musical Gálával várjuk az érdeklődőket, mert ezt a műfajt a legfiatalabbak is kedvelik. Novemberben a bort, különösen az újbort állítjuk a középpontba. Napközben bordalok hangzanak el a vendégváró pincékben, este pedig terveink szerint sanzonokkal, kuplékkal „dúsított” interaktív időutazás, a Krúdy fröccs című színházi előadás kerül színre.
Salamon Judit: – Az év utolsó Pincejárata már az ünnepvárás jegyében telik. A program ugyan még formálódik, de annyi bizonyos, hogy a forralt bor mellett békés hangulatot talál és meghitt pillanatokat él át az, aki velünk tölti december első szombatját.
Tamás Angéla